20 Eylül 2024 Cuma

El Cezire: İsrail, Gazze'nin en az yüzde 32'sini işgal etti

El Cezire siyonist İsrail'in, bir "tampon bölge" ve onu bölen bir merkezi eksen oluşturmak için "mahalleleri sistematik olarak yıkarak" Gazze'nin en az yüzde 32'sini tamamen ele geçirdiğini açıkladı.

Katar merkezli medya kuruluşu El Cezire'ye bağlı Sanad Doğrulama Ajansı, siyonist İsrail rejiminin, bir "tampon bölge" ve onu bölen bir merkezi eksen oluşturmak için "mahalleleri sistematik olarak yıkarak" Gazze'nin en az yüzde 32'sini ele geçirdiğini duyurdu.

Buna İsrail'in perşembe günü kontrol altına aldığını ilan ettiği 14 kilometrelik Gazze-Mısır sınırı olan Philadelphia Koridoru bölgesinin dahil olmadığı kaydedildi.

YIKIMIN BOYUTLARI GÖRÜNTÜLENDİ
Sanad'ın uydu görüntüleri üzerinde yaptığı analiz, İsrail'in ele geçirdiği 120 kilometrekarelik alanda yüzde 80-90 oranında yıkım olduğunu gösteriyor. Sanad tarafından hazırlanan harita, Gazze'nin sınırlarının içe doğru itildiğini ve Nezarim ekseni olarak bilinen Juhor ad-Dik bölgesinin ortasında 6,5 km boyunca uzanan 1,5 km genişliğinde bir şerit olduğunu gösteriyor.

Kuzey vilayetinde Sanad, İsrail güçleri tarafından Beyt Hanun şehrinde gerçekleştirilen yıkım alanının Gazze sınırından 2,5 km uzandığını, Beyt Lahiya'da beş kilometrenin ve Cibaliya kampında üç kilometrenin yok edildiğini tespit etti. Bureij mülteci kampı ve Magazi kampındaki yıkım sınırdan sırasıyla 1,7 km ve iki kilometreye ulaştı.

Şu ana kadar en çok etkilenen bölge güney vilayeti oldu. Han Yunus'un doğusundaki Kissufim ve Bani Suhaila bölgelerinde yıkım sınırdan sırasıyla 3,7 ve 4 kilometre uzağa ulaştı. Refah şehrinde ise yıkım sınırdan as-Salam mahallesine kadar 5,1 km uzanıyor.

Analiz, kuşatma altındaki şeritteki bölgelerin "tamamen buldozerlerle yıkıldığını" ve BM'nin bir zamanlar "tehlikeli bölgeler" olarak adlandırdığı bölgeleri tampon bölgeye dönüştürmek için "kaldırma operasyonlarının düzenli bir şekilde gerçekleştiğini" gösteriyor.

Sanad, "Bu bulgular ve gerçekler, Gazze'nin alanını daraltarak, sınırlar içinde yeni sınırlar yaratarak ve bunları kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nin içinde ve dışında yeni bir gerçeklik olarak dayatarak İsrail ordusunun üzerinde çalıştığı sömürgeci metodolojiyi ortaya koyuyor" diye belirtti.

'GAZZELİLERİN ÇOĞUNUN GİDECEK EVİ KALMADI'
Gazze'deki bölgeler hava ve topçu saldırıları, buldozerlerle tamamen yok edildi. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze'de güvenli bir yer yok olmadığını, onurlu bir insan yaşamının neredeyse imkansız hale geldiğini vurguladı, "İnsanlar evlerine dönebilseler bile, birçoğunun artık gidecek evi yok" dedi.

BM'ye göre Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 85'i, yani 1.9 milyon kişi yerinden edildi. Bunların yarısı sadece bu ay içinde gerçekleşti. 1948'deki Nakba sırasında yaklaşık 700 bin Filistinli, İsrail devletinin kurulmasına yol açmak için siyonist çeteler tarafından evlerinden ve köylerinden sürülmüştü.

7 Ekim'den bu yana 36 binden fazla Filistinli siyonist İsrail'in saldırılarında katledildi. Bu sayı 1947-1949 yılları arasında öldürülenlerin iki katından fazla. Çok daha fazlasının da enkaz ve yıkıntıların altında kalarak yaşamını yitirdiği düşünülüyor.