20 Eylül 2024 Cuma

Emek ve meslek örgütleri: Krizin faturasını krizi çıkaranlar ödesin

DİSK, KESK, TMMOB ve İstanbul Tabip Odası, Kadıköy'de gerçekleştirdiği eylemde krizini faturasının işçi ve emekçilere kesilmesine tepki göstererek krizin faturasını krizi çıkaranların ödemesini istedi.
KESK, DİSK, TMMOB ve İstanbul Tabip Odası, "Krizin faturasının işçi ve emekçiler değil, krizi yaratanlar ödesin" şiarıyla eylem yaptı.
 
Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılan eyleme ESP ve DİP'de destek verdi. "Emekçiler değil. Krizi yaratanlar faturayı ödesin. Ücretler güncellensin" pankartının açıldığı eylemde "Krizin faturası patronlara", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Rantiyeye değil emekçiye bütçe", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.
 
Eylemde DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı, işçi ve emekçilerin uzun süreler çalışarak patronların kasasını doldurduğunu, karşılığında açlık sınırı altında bir yaşam olduğunu söyledi. Krizle birlikte emekçilerden yine "fedakarlık" istendiğine dikkat çeken Saygılı, "ekonomik savaş" demagojisine tepki gösterdi.
 
Ardından basın açıklamasını SES İstanbul Anadolu Şube Eşbaşkanı Erdal Güzel okudu. Krizin göz göre geldiğini ifade eden Güzel, "Görünen yüzü tutuklu vatandaşları nedeniyle ABD ile restleşme olsa da asıl neden ranta dayalı ekonomik politikaların tıkanmasıdır" dedi. Yatırıma dönüşmeyen, sermayeye kaynak aktarmaya ve spekülatif büyümeye dayalı ekonomi politikalarının iflas ettiği belirten Güzel, "Bu kriz, küresel kapitalist bunalımın ve ülkedeki siyasal rejim krizinin bileşkesi olarak karşımıza çıkmıştır" diye kaydetti. Güzel, "460 milyar dolara yükselen 'döviz endeksli borçlanma', son 15 yılın en yüksek gerçekleşmelerini yaşayan ve yüzde 60 oranında sapma gösteren enflasyon 'hedefi', yüzde 20'nin üzerine yerleşen faiz ve enflasyon göstergeleri, iki haneli işsizlik oranının yeniden artış eğilimine girmesi ekonomide yaşanan yapısal krizin göstergeleridir" diye konuştu.
 
"100 günlük eylem planı" gibi uygulamaların krize çare olmadığını vurgulayan Güzel, emekçiler lehine önlemler alınması istedi.