30 Eylül 2024 Pazartesi

Ertuğrul Günay: Bu bir suikasttir

Milletvekillikleri düşürülen HDP ve CHP milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin konuşan Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, "Bu bir suikasttir, kötü niyetli bir işlem" dedi. Günay, CHP'yi eleştirdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun milletvekilliklerinin düşürülerek tutuklanmasına ilişkin 60 ve 61. dönem AKP hükümetlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yapan Ertuğrul Günay değerlendirme yaptı.

3 milletvekilinin, vekilliğinin düşürülmesinin hukuki olmaktan öte siyasi bir kastın sonucu olduğunu söyleyen Günay, milletvekillerinin aldıkları cezaların itiraz süreçleri devam ederken, kararın acele bir şekilde Meclis'e getirilmesinin zorunlu bir işlem olmadığını ifade etti.

Günay, yaşanan durumu "bir suikasttır, kötü niyetli bir işlem" dedi.

'BAŞTAN BELLİYDİ'
Vekillerin dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliğini anımsatan Günay, "Anayasa değişikliği yapılırken bugünkü gelişmelere kapı aralandığı bir gerçekti. Dokunulmazlık kurumu, demokrasilerde asıl muhalefeti koruyan bir güvencedir. Bu güvenceden düşünmeden fedakarlık etmenin, işi buralara getireceği baştan belliydi" diye konuştu.

CHP'YE ELEŞTRİ
Günay, iktidarın adım adım bütün güvenceleri yok ederken, muhalefetin bu yok edişlere "bilerek, bilmeyerek" katkı sağladığını da dile getirdi. Muhalefeti eleştiren Günay, "Şu anda 1 CHP ve 2 HDP milletvekili özgürlüğünden oldu. Ama yıllardır özgürlükleri ellerinden alınmış daha 10 HDP milletvekili var tutukevlerinde. Bu nedensiz tutukluların başında da Demirtaş var" dedi.

Ertuğrul Günay, "Muhalefet, özellikle de ana muhalefet eğer bu milletvekillerinin tutuklanmalarındaki haksızlıkları yüksek sesle ve sürekli konu etmiş olsaydı, belki şimdi bunları yaşamazdık. Musibetten nasihat çıkarmak için her gün daha geç kalıyoruz" şeklinde konuştu.