21 Eylül 2024 Cumartesi

Eski Nazi askeri Kanada Parlamentosu'nda ayakta alkışlandı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Kanada Parlamentosu'nu ziyareti sonrası eski Nazi askeri Ukraynalı Yaroslav Hunka, "savaş kahramanı" olarak tanıtıldı ve parlamentoda ayakta alkışlandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Kanada ziyareti kapsamında cuma günü Kanada Parlamento'sundaki konuşmasının hemen ardından Meclis Başkanı Anthony Rota, ikinci emperyalist paylaşım savaşı sırasında Nazi askeri birliğinde yer alan 98 yaşındaki Ukraynalı Yaroslav Hunka'nın Kanadalı-Ukraynalı bir "savaş kahramanı" olduğunu iddia ederek "onurlandırdı". Nazi Yaroslav Hunka, parlamento tarafından ayakta alkışlandı.

İkinci emperyalist paylaşım savaşı sırasında soykırım ve toplu katliamlarda yer alan bir Nazi askeri Rota överek takdim ederken ve işlediği suçları savunurken, Zelenski'nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi alkışladı.

Eski bir Nazi askerinin parlamentoda ayakta alkışlanması uluslararası kamuoyu tarafından büyük tepki topladı. Yahudi savunma grubu Simon Wiesenthal Merkezi Dostları (FSWC) tarafından yapılan açıklamada, "Kanada Parlamentosu'nun, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin ve diğerlerinin toplu katliamına karışmış bir Nazi askeri birliğinde görev yapmış Ukraynalı bir gaziyi tanımasından derin rahatsızlık duyulduğu" ifade edildi. 

Tepki sonrası açıklamalarda bulunan Anthony Rota, "Parlamenter arkadaşlarım ve Ukrayna delegasyonu da dahil olmak üzere hiç kimsenin niyetimden ya da sözlerimi söylemeden önce haberdar olmadığını açıkça belirtmek isterim. Bu girişim tamamen bana aitti" dedi.