30 Eylül 2024 Pazartesi

Ethem'in yoldaşları haykırdı: Gezi ruhu kazanacak

Ankara'da süren Gezi eylemleri sırasında polisin sıktığı kurşunla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, ölümünün 7. yılında vurulduğu yerde polis saldırısına rağmen anıldı. Anmada konuşan HDP Milletvekili Hatimoğulları, "İktidar korktuğu için saldırıyor, gezi ruhu kazanacak" dedi.

Gezi eylemleri sırasında Ankara Güvenpark'ta polisin açtığı ateş sonucu katledilen Ethem Sarısülük, vurulduğu yerde anıldı.

Anmaya, Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, HDP Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Ali Kenanoğlu, HDK, ESP, SGDF, YDG, Karala Dergi, Partizan, Alınteri, Halkevleri, SEP, MFT, Öğrenci Kollektifleri, BDSP, DGB ile AKA-DER katıldı.

Polis, anma öncesi çevreyi ablukaya aldı. Ethem Sarısülük'ün katledildiği Güvenpark'a bayrak ve ozalit ile girmek isteyen kitleye polis saldırdı. Saldırıda 21 kişi gözaltına alındı.

'POLİSLER CİNAYET İŞLEDİĞİNDE YARGI ARKALARINDA DURDU'
Saldırıdan sonra yapılan anmada Sarısülük'ün avukatı Kazım Bayraktar konuşma yaptı. Bayraktar, Amerika'da polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren George Floyd'un ölümüne değindi ve "Polisler, cinayet işlediğinde bugüne kadar hep gördük ki, yargı arkalarında durdu. Polislerin cinayet suçlarına teşvikçi oldular. Bu sadece Türkiye'de değil, dünyada da böyle" dedi.

Polislerin iktidar tarafından belirlenmiş siyasetin uygulayıcısı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, "Bunun elbet bir karşılığı var. Bunu Amerika halkı gösteriyor, umutlarımızı tazeliyorlar" şeklinde konuştu.

'BASKI DEVAM ETTİĞİ SÜRECE İTİRAZLARDA DEVAM EDECEKTİR'
HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, Gezi'nin baskıya, zulme karşı bir itiraz olduğunu vurgulayarak, "Bu baskı devam ettiği sürece itirazlarda devam edecektir" dedi.

Zalimlikle adalet arayışında olan insanların vazgeçilemeyeceğini dile getiren Kenanoğlu, iktidara "Zalimliğinizle, ancak tarihteki Yezidlerin yerini alırsınız, oysa Ethemler, zulme karşı direnen her zaman hatırlanmaya devam edecektir. Sizler tarihin çöplüğünde çürüyeceksiniz" diye belirtti.

'FAŞİZMİN AYAK SESLERİNİN SOKAKLARA YANSIMASI'
Ardından söz alan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Gezi direnişinde, doğuda ve batıda milyonlarca kişinin özgürlük diye haykırdığının altını çizdi.

Polis saldırısına değinen Hatimoğulları, "Yolun karşı tarafına geçmeye çalışırken polis onlarca arkadaşımızı darp etti. Faşizmin ayak seslerinin sokaklara yansımasıdır bunlar" diye vurguladı.

Ölümüne çeşitli bahaneler uydurulan Barış Çakan'ın Kürt olduğu için öldürüldüğünü sözlerine ekleyen Hatimoğulları, "Bugün bu ülkede pandemi zamanında dayanışma ağları ören belediyelere kayyum atayanlarla bu zihniyet aynıdır" dedi.

Amerika'da Floyd'a yapılan muamelenin Türkiye'de de var olduğunu belirten Hatimoğulları, "Ana akım medya kulağını Amerika'ya çevirmiş ülkenin başkentindeki olayları görmezden geliyor. İktidar sonu geldiği için saldırıyor. Gezi ruhu kazanacak" dedi.

Anma, "Her yer Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganlarının ardından sona erdi.