22 Eylül 2024 Pazar

Filipinler Komünist Partisi, ordunun işlediği savaş suçlarını ifşa etti

FKP, Filipinler Cumhuriyeti hükümetine bağlı güçlerin son altı yılda işlediği savaş suçlarını yayınladığı raporla ifşa etti.

Filipinler Komünist Partisi (FKP), 29 Ekim'de Filipinler Cumhuriyeti hükümetinin son altı yılda işlediği savaş suçlarına ilişkin bir rapor yayınladı. "FSK ve FUP Savaş Suçları" başlıklı rapor, Filipin Silahlı Kuvvetleri (FSK), Filipin Ulusal Polisi (FUP) ve Manila hükümetinin diğer silahlı görevlileri tarafından FKP, Yeni Halk Ordusu (YHO) ve Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi (FUDC) mensubu sivillere, savaşçı olmayanlara ve savaşamayacak durumda olanlara karşı gerçekleştirilen "hızlı infaz" vakalarına odaklanıyor.

FKP'nin açıklaması şu şekilde: "Son altı yıl içinde, FKP ve YHO'nun en az 101 aktif ve görevlerini bırakmış üyesi, FUDC'nin danışmanları ve birlikte çalıştıkları ile bunların yakalanan, yaralanan ya da savaşamayacak durumda olan sivil yol arkadaşları Manila'da hükümet tarafından hukuka aykırı bir şekilde güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştür."

Öldürülenler arasında 34 sivil ve savaşamayacak durumda olan 44 kişinin bulunduğu belirtilen raporda, "Çatışmaya girmeyenlerden 22'si yaralı olup, tutuklanıp bakımları yapılmak yerine çatışmada 'imha' edilmişlerdir... Savaş dışı kalanlardan 19'u ise silahlı çatışmaya doğrudan katılmayan ya da kendileri savaş alanında bulunmayan parti ve FUDC üyeleriydi" denildi.

Bu cinayetlerin Cenevre Sözleşmeleri'ne aykırı olduğu ve savaş suçu kapsamına girdiği kaydedilen raporda, devlet güçlerinin silah, patlayıcı madde gibi "delilleri" olay yerine yerleştirdiği ve cinayetler için "tutuklamaya direndi", "silahlı çatışmaya girdi" gibi gerekçeler öne sürüldüğü ifade edildi.