20 Eylül 2024 Cuma

Filistin direnişi: Gazze'nin geleceği için sözde çözümleri reddedin

Filistinli direniş güçleri, Aksa Tufanı hamlesine ve İsrail'in soykırımına ilişkin Beyrut'ta toplanarak Gazze Şeridi'nin inşası için ulusal ve uluslararası işbirliği çağrısı yaptı. Direniş güçleri, İsrail'in ilhak ve imha politikalarına karşı Filistinli politik aktörler arasında ulusal birlik ve Gazze'nin geleceğine dair emperyalistlerin ve siyonistlerin sözde çözümlerini reddetmenin önemini de vurguladı.

Siyonist İsrail'in işgal politikalarına karşı 7 Ekim'de başlatılan Aksa Tufanı hamlesinden bu yana ortak bir şekilde direnişi sürdüren Hamas, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İslami Cihad Hareketi, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) ve FHKC'den kopan FHKC-Genel Komutanlık liderleri, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Aksa Tufanı hamlesi ve İsrail'in soykırım saldırılarına ilişkin bir değerlendirme toplantısı düzenledi.

Toplantı sonrası toplantıdan çıkan değerlendirme ve kararlar ortak bir açıklamayla kamuoyuyla paylaşıldı.

Açıklamada ilk olarak, Gazze Şeridi başta olmak üzere işgal altındaki topraklarda evleri, hastaneleri, okulları, camileri, kiliseleri ve sivil altyapıları hedef alan, soykırım politikaları yürüten İsrail'e karşı destansı bir direniş ve dayanıklılık gösteren Filistin halkı selamlandı.

İsrail'in Filistin halkını çeşitli Arap ülkelerine tehcir etme planının Filistin ulusal davasını sona erdirme ve Filistin halkının başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurma, geri dönüş haklarını tasfiye etme amacı taşıdığı ifade edilen açıklamada, Filistin direnişinin işgal altındaki Filistin topraklarındaki kahramanca eylemlerine dikkat çekildi.

Filistin direnişinin düşmanın amaçlarını engelleyerek, düşmanın sahadaki güçlerinin yetersizliğini ve kırılganlığını gösterdiği kaydedilen açıklamada, bütün direniş gruplarının askeri kanatlarının sahada yaratıcılık, zekice taktikler ve beklentileri aşan eylemlerinde birleşik bir mücadeleyle hareket etmesinin önemi vurgulandı.

'GAZZE ŞERİDİ'NİN YENİDEN İNŞASI İÇİN ULUSAL VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ'
"Bu durum, Filistin davasının bölgedeki en önemli sorun olduğunu ve öyle kalacağını tasdik ediyor, ve bu sorunla ilişkilenişteki gerilemenin, bölgenin politik haritasının durumuyla alakalı değil, hesaplarını Amerikan 'iki devletli çözüm' projesine ve siyonist işgalin 'Oslo Anlaşmaları'yla projeyi 'anlamaya' yatıran resmi liderlik rolünün gerilemesinin bir yansıması olduğunu onaylıyor" denilen açıklamada, Filistin direnişinin önüne koyduğu acil görevler şöyle sıralandı:

🔹"Gazze Şeridi'nde 'İsrailli' düşman tarafından yürütülen soykırım ve etnik temizlik savaşının derhal sonlandırılması.
🔹Şeritteki ablukayı kırmak ve halkımızın bütün yaşamsal ihtiyaçlarını sağlamaya çalışmak, eş zamanlı olarak altyapı kurumları yeniden inşa etmek. Bu, 'İsrail'in barbarca saldırıları altında çökme noktasına gelen sağlık sisteminin gerekli malzemelerle yeniden kurulması ve desteklenmesini, ağır yaralıların şeritten çıkarılarak komşu ülkelere gönderilmesini de içeriyor.
🔹Yeniden inşa için Arap, İslami ve uluslararası işbirliği: kardeş ve dost ülkelerden, Arap Birliği, İslami İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası kuruluşlardan, işgalin Gazze Şeridi'nde yok ettiklerini yeniden kurmak, Gazze'de hayatı yeniden sağlamak için yardım ve işbirliği talep etmek."

'İSRAİL'İN SENARYOLARINI REDDEDİYORUZ'
Filistinli direniş grupları, yaptıkları açıklamada Gazze'de "savaşın ertesi gününe" dair Batılı ve "İsrailli" çevrelerin senaryolarını kesin bir dille kınadı ve reddetti. Bu senaryoların halkın direncini kırma amacı taşıdığı vurgulanan açıklamada, düşmanın yenilgisi giderek görünür hale gelirken, bu senaryoların hiçbir zaman gerçekleşmeyecek hayallerden ibaret olduğu vurgulandı.

Açıklamada, katılımcıların ulusal hareket ve yiğit direnişin Gazze ve Batı Şeria, Kudüs meselesine ilişkin tüm "çözümleri" reddedecek entelektüel ve politik birikime, mücadele zenginliğine sahip olduğunu kabul ettiği belirtildi.

"Filistin davası tüm Filistin'in, toprağın, halkın, hakların, geleceğin ve kaderin davasıdır. Dava için çözüm sadece işgalin ve her türlü yerleşimciliğin geri çekilerek, halkımızın kendi topraklarında ulusal kaderlerine karar vermesinin yolunun açılmasıyla sağlanabilir" denilen açıklamada, Filistin ulusal hareketinin tüm bileşenlerine şu önerilerde bulunuldu:

'FİLİSTİN POLİTİK SİSTEMİNİ DEMOKRATİK TEMELLER ÜZERİNDEN GELİŞTİRELİM'
🔹"Geçmiş Filistin müzakere süreçlerinde üzerinde anlaşılanları yürürlüğe koymak, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza dönük vahşi savaşın, Batı Şeria ve Kudüs'teki yerleşimci çetelerin ve işgal güçlerinin saldırılarının, yerleşim ve ilhak projelerinin sonuçlarını karşılamak için istisna olmaksızın tüm partileri geniş kapsamlı ulusal bir toplantıya çağırıyoruz.
🔹'Gazze Şeridi'nin geleceğine' dair tüm sözde çözümleri ve senaryoları reddetmek ve tüm partilerin katılımıyla oluşturulan geniş kapsamlı ulusal bir konsensusla kurulan ulusal birlik hükümetine dayalı bir Filistinli çözüm üretmek.
🔹Tutsaklarımızın 'herkese karşı herkes' ilkesine bağlı olarak serbest bırakılması, hapishanelerin boşaltılması, işgal altındaki topraklarda tutuklamaların son bulması için ateşkes ihtiyacı ve Gazze Şeridi'nden tamamen geri çekilmenin, tüm saldırıların kalıcı olarak durmasının bir şart olarak vurgulanması.
🔹Filistin politik sistemini demokratik temeller üzerinde geliştirmek, özgür, eşit, şeffaf ve demokratik seçimlerle, herkesin katılımıyla genel seçimleri gerçekleştirmek ve ulusal koalisyon ve işbirliği üzerine iç ilişkileri gerçekleştirmek."

'İSRAİL TERÖRİZMİNE KARŞI KÜRESEL CEPHE'
Açıklama, işgal altındaki topraklarda şehit düşenlerin, yaralıların ve tüm saldırılara direnen dayanıklı Filistin halkının selamlanmasıyla devam etti. İşgale karşı ses çıkartan Arap halkları ve tüm dünyadaki özgür insanların selamlandığı açıklamada, "İsrail" terörizmine ve ABD başta olmak üzere Atlantik ülkelerinin barbarlığına karşı küresel bir cephe oluşturma, Filistin halkına ve direnişine daha fazla politik, medya ve ekonomik destekte bulunma çağrısı yapıldı.