21 Eylül 2024 Cumartesi

Filistin ve İsrail arasında çatışma sürüyor

Filistinli direniş grupları ve siyonist İsrail arasındaki savaş Gazze Şeridi'nde devam ediyor. Yaşamını yitirenlerin sayısı 600'ü geçerken, Gazze'de İsrailli yerleşimcilerin bulunduğu yerleşim birimleri boşaltılıyor.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları öncülüğündeki Filistinli direniş gruplarının Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı başlattığı "Mescid-i Aksa Tufanı" operasyonu ile siyonist İsrail güçlerinin Gazze'ye yönelik saldırıları devam ediyor. Gazze Şeridi boyunca çatışmalar sürüyor. 

Filistin direnişi İsrail'e dönük roket atışını sürdürürken İsrail de bu sabah aralarında hastane ve camilerin de bulunduğu çok sayıda binayı bombaladı. Siyonist yetkililer bu binaların Hamas'a ait olduğunu iddia ederken Gazze'deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarında hedef alınan binaların askeri amaçlarla kullanıldığı iddialarını yalanladı.

Filistinli direniş gruplarının düzenlediği operasyonda şu ana kadar içlerinde en az 30 polis ve askeri komutanın da bulunduğu 500 İsraillinin yaşamını yitirdiği, bin 500'ü aşkın kişinin ise yaralandığı öğrenildi. Ayrıca yüzlerce İsraillinin "kayıp" olduğu ifade edildi.

Gazze'ye yönelik "Demir Kılıçlar" adıyla operasyon başlatan işgalci İsrail'in saldırıları sonucu ise 20'si çocuk en az 320 Filistinli hayatını kaybetti, 121'i çocuk 2 bine yakın Filistinli ise yaralandı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, El-Aksa Televizyonu'na yaptığı açıklamada "Mescid-i Aksa'yı ve Filistinli esirleri savunmak" amacıyla başlatılan "Mescid-i Aksa Tufanı" operasyonunun devam ettiğini söyledi. Operasyon sebebiyle İsrail'in derin bir krizle karşı karşıya kaldığını aktaran Ebu Ubeyde, onlarca İsraillinin esir alındığını ve "İsrailli esirlerin sayısının Netanyahu'nun düşündüğünden kat kat fazla olduğunu" belirtti.

İsrail ordusu Gazze'ye yakın yerleşimlerin boşaltılacağını açıkladı ve bu yerleşimlerin isimlerini Urim, Bari, Nahal Oz, Nativ Hatara ve Zikim olarak açıkladı. Açıklamada, "Durumun operasyonel değerlendirmesi sonucunda, yerleşim bölgelerindeki sakinlerden evlerini boşaltmaları istendi" denildi.

İsrail ordusu daha önce yaptığı açıklamada sınır çitlerinin yakınındaki kasabalarda yaşayan tüm sakinlerin 24 saat içinde tahliye edileceğini duyurmuştu.

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail sınırındaki askeri noktalara yapılan saldırıyı üstlendiklerini duyurdu. Yapılan açıklamada, Hizbullah'ın, Lübnan'a ait ancak İsrail işgali altında olan Kefr Şuba'daki 3 askeri noktaya yönelik saldırıyı üstlendiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca saldırının çok sayıda topçu atışı ve roketle gerçekleştirildiği kaydedildi.