21 Eylül 2024 Cumartesi

Filistin'de son durum: en az 263 bin Filistinli yerinden edildi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne dönük hava saldırıları sürüyor. Gazze'de yakıt, yiyecek ve su stoğunun bitmek üzere olduğu öğrenildi, saldırılar sonucu en az 263 bin Filistinli yerinden edildi.

Filistinli direniş gruplarının işgalci siyonist İsrail'e dönük Aksa Tufanı hamlesiyle patlak veren savaş sürüyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin "Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi kontrol altına aldık şimdi tam taarruza geçiyoruz" ifadelerini kullanarak Filistin halkına dönük soykırım girişiminde bulunduklarını bir kez daha ilan etti.

İsrail'in hava saldırıları sonucu ölen Filistinlilerin sayısı en az 950'ye ulaştı. Savaşta yaşamını yitiren İsraillilerin sayısı ise bin 200'e yükseldi. Yaralanan Filistinlilerin sayısı en az 5 bin, yaralanan İsraillilerin sayısı ise en az 3 bine ulaştı.

12 GÜNLÜK SU VE YİYECEK STOĞU KALDI
Gazze Şeridi'ne yakıt, yiyecek ve her türlü temel ihtiyaç malzemesi girişi tamamen durduruldu, elektrik, su ve gaz da kesildi. Gazze Enerji Kurumu Başkanı Celal İsmail: "Elektrik santralinin çalıştırılması için gereken yakıt tükendi. Saat 14.00’te elektrik kesilecek" dedi. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ise Gazze'de 12 günlük su ve yiyecek stoğu kaldığını açıkladı.

263 BİN FİLİSTİNLİ YERİNDEN EDİLDİ
İsrail'in hava saldırıları gece boyu devam etti, çok sayıda sivil yerleşim birimi de saldırılarda hedef alındı. Çok sayıda mahallenin tamamen yerle bir edildiği öğrenildi. Siyonist İsrail'in Gazze'ye dönük saldırıları sonucu en az 263 bin Filistinli iç göçe zorlandı.

İsrail ordusunun olası bir kara harekatına hazırlandığı öğrenildi. Filistinli direniş grupları ve İsrail askerleri arasındaki çatışmaların da sürdüğü kaydedildi.

8 GAZETECİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Gazze'deki hükümet basın ofisi, İsrail saldırılarında basın camiasının yaşadığı kayıplara ilişkin yazılı açıklama yaparak, İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 8 basın mensubunun yaşamını yitirdiği, 10'unun yaralandığı, 2 gazetecinin de kayıp olduğunu belirtti.

Ölen gazetecilerin isimleri Said et-Tavil, Muhammed Subh, Hişam en-Nevacihe, İbrahim Lafi, Muhammed Cerğun, Muhammed es-Salihi, Esad Şemlah ve Selame Mime şeklinde açıklanırken, Nidal el-Vahidi ile Heysem Abdulvahid'in kayıp olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca İsrail'in sivil yerleşim yerlerine yönelik bombardımanlarında 40 medya kurumunun tamamen yıkıldığı ya da kısmen hasar gördüğü aktarıldı.