21 Eylül 2024 Cumartesi

Filistinliler tehcir ediliyor, İsrail kara harekatına başlıyor

İşgalci siyonist İsrail'in Filistin halkına dönük soykırım saldırıları sürüyor. 400 bin Filistinli yerinden edildi, yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı ise bin 900'e yükseldi.

Filistinli direniş gruplarıyla işgalci İsrail devleti arasında süren çatışmalar devam ediyor. İsrail'in Gazze'ye dönük hava saldırıları gece boyu devam ederken, özellikle Cebaliye Mülteci Kampı ve Beyt Lahiya'nın yoğun bombardımana tutulduğu öğrenildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in soykırım saldırılarında şu ana kadar 614'ü çocuk bin 900 kişinin hayatını kaybettiğini, en az 7 bin 696 kişinin de yaralandığını duyurdu. Çatışmalarda yaşamını yitiren İsraillilerin ise bin 300'e yükseldiği öğrenildi.

Birleşmiş Milletler, Gazze'de İsrail'in hava saldırıları nedeniyle 400 binden fazla Filistinlinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde yer alan Filistinlileri bölgeyi boşaltmaya zorlaması sonrası Gazze'nin güneyine göç etmeye çalışan yollardaki Filistinlileri de hedef alarak hava saldırıları düzenlediği öğrenildi. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun yerinden edilmiş insanlardan oluşan bir konvoyu bombaladığını açıkladı. Saldırıda 70 kişinin öldüğü, 200'den fazla yaralı olduğu belirtildi.

BATI ŞERİA'NIN PEK ÇOK NOKTASINA BASKIN DÜZENLENDİ
İsrailli güçlerin işgal altındaki Batı Şeria'ya dönük 7 Ekim'den bu yana saldırılarında ise 51 kişinin hayatını kaybettiği kaydedilirken, İsrail askerlerinin dün gece Batı Şeria'da Cenin, Nablus, Akabe Cebr Mülteci Kampı, Silvad beldesi ile Beytüllahim'deki Ayide Mülteci Kampı ve Merah Rabah köyüne de baskın düzenlediği, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

İsrail güçleriyle Batı Şeria'da yaşayan Filistinliler arasında da çatışmalar yaşandı.

AF ÖRGÜTÜ BEYAZ FOSFOR KULLANILDIĞINI DOĞRULADI
Uluslararası Af Örgütü, çatışmalarda İsrail'in beyaz fosforlu top mermi kullandığını doğruladı. Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, Kriz Kanıt Laboratuvarı'nın Gazze'yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladığı kaydedildi.

Açıklamada, Gazze'nin dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olduğunun altı çizilerek "Bu son derece endişe verici vakaları yakından incelemeye devam ederken Uluslararası Af Örgütü, İsrail'i her zaman uluslararası insani hukuka saygı göstermeye çağırıyor, siviller korunmalıdır" ifadesi kullanıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de dün yaptığı açıklamada, İsrail'in, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını belirtmişti.

İSRAİL KARA HAREKATINA BAŞLIYOR
Dün yaptığı açıklama ile Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirimde bulunan İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinli sivillerin 24 saat içerisinde güneye kaydırılmasını istedi. Birleşmiş Milletler ise böyle bir hareketin yıkıcı sonuçları olacağı yönünde uyarı yaptı. İsrail ordusundan, sivillerin güneye kaydırılması talebinin iptal edilmesi istendi. İsrail ordusu bu talebin, BM personeli için de geçerli olduğunu kaydetti.

İsrail'in sivillerin Gazze'yi boşaltması için verdiği süre doldu. Kapsamlı kara harekâtı öncesinde dün gece İsrail ordusu, sızma harekatı gerçekleştirdi. İsrail ordusu, kara birliklerinin Gazze'ye baskınlar düzenlediğini duyurdu. Keşif amaçlı baskınlara piyade ve tank birlikleri de katıldı.

Sabah saatlerinde açıklama yapan İsrail Ordu Sözcüsü, ordunun kara harekatı için hazır olduğunu söyledi.

İSRAİL ÇOCUK HASTANESİNİ FOSFOR BOMBASIYLA VURDU
Gazze'deki Durra Çocuk Hastanesi'nin İsrail savaş uçakları tarafından atılan fosfor bombalarıyla vurulduğu bildirildi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığının facebook sitesinde, Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra'nın açıklamaları yayımlandı. Kentin doğusundaki çocuk hastanesinin fosfor bombalarıyla vurulmasının ardından boşaltıldığını duyuran Kudra, daha fazla ayrıntı vermedi.

AL AWDA HASTANESİ HEDEF ALINDI
İsrail, Gazze'de bulunan Al Awda hastanesinin tahliyesi için sadece iki saat süre verdi. İsrail ordusu "hastaneyi boşaltın, vuracağız" açıklamasında bulundu. 

İsrail'in açıklamasının ardından Sınır Tanımayan Doktorlar, tahliye kararına rağmen personelinin hastaları tedavi etmeye devam ettiğini belirtti. Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından ilerleyen saatlerde güncelleme notu paylaşıldı. Buna göre Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yapılan açıklamada, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'deki El Awda Hastanesi'nin yerel saatle 06.00'ya kadar boşaltılması yönünde uyarılarda bulundu. MSF'den ilk yapılan açıklamada hastanenin 13.10.2023 tarihinde akşam 08.00'de boşaltılmasının talep edildiği bildirilmişti. 

Sınır Tanımayan Doktorlar, "Gazze'de ayrım gözetmeksizin devam eden kan dökme ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırıları" kınadı. Sınır Tanımayan Doktorlar ayrıca, "Personelimizi ve hastalarımızı korumaya çalışıyoruz" ifadesinde bulundu.

İSRAİL İNTERNET ERİŞİMİNİ KESTİ
İsrail Gazze'de internet erişimini tamamen kesti. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) sözcüsü Adnan Abu Hasna, "Gazze Şeridi, su, sağlık malzemeleri ve gıda dahil insani yardımların ulaştırılması için güvenli koridorlar açılmazsa eşsiz bir insani faciaya şahit olacak" dedi.

ANADOLU AJANSI GAZZE'DEKİ EKİBİYLE İLETİŞİMİ KAYBETTİ
Anadolu Ajansı (AA), saat 3.00 sıralarında İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nden gelişmeleri aktaran haber ekibiyle iletişimini kaybettiğini duyurdu.

İsrail'in, Gazze'ye yoğun bombardımanı ile enerji ve iletişim altyapısına yönelik engellemelerinin ardından, AA'nın bölgenin kuzeyindeki Gazze kent merkezinde bulunan ekibiyle güçlükle kurduğu iletişim son 3 saattir tamamen koptuğu belirtildi.