20 Eylül 2024 Cuma

FKP Hindistan halklarıyla dayanışma ayı ilan etti

Hint devletinin Adivasi halkına ve HKP (Maoist) başta olmak üzere devrimcilere dönük saldırılarına tepki gösteren FKP, 20 Haziran – 20 Temmuz arasını Hindistan halklarının mücadelesiyle dayanışma ayı ilan etti.

Filipinler Komünist Partisi (FKP) Merkez Komitesi, 20 Haziran – 20 Temmuz arasını Hindistan halklarının mücadelesiyle dayanışma ayı ilan etti. Özellikle Adivasilerin Kagar Operasyonu'na karşı mücadelesine dikkat çekilen bildiride, bu ilanın Hindistan Komünist Partisi (Maoist) ve dahil olduğu uluslararası destek örgütü Hindistan'da Halk Savaşını Desteklemek için Uluslararası Komite'nin (ICSPWI) Advasi halkının direnişinin desteklenmesi için yaptığı çağrıya yanıt olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

Kagar Operasyonu'nun Hindistan'ın gerici hükümeti tarafından uygulanan askeri bir operasyon olduğuna işaret edilen bildiride, ocak ayında başlayan operasyonun HKP (Maoist) tarafından sürdürülen silahlı mücadeleyi bastırma amacı taşıdığı belirtildi.

EN AZ 130 KİŞİ KATLEDİLDİ
"Kagar" kelimesinin Hindi dilinde "son" anlamına geldiğine dikkat çekilen bildiride, hükümetin bu operasyonla Maoist devrimci hareketi topyekun ortadan kaldırmak istediği vurgulandı. Operasyonun ana odağının Abujhmaad bölgesi olduğu ifade edilen bildiride, ocak ayında hükümetin 10 bin kişiden oluşturulan paramiliter güçlerle operasyonu başlattığı kaydedildi.

Bu operasyonla ocak ayından mayısa kadar en az 130 sivil ve devrimcinin Hint devleti tarafından katledildiği belirtilen metinde, operasyonda uluslararası sözleşmelerin ve savaş hukukunun da ihlal edildiği kaydedildi.

Operasyonla iktidara muhalif herkesin hedef alındığı dile getirilen metinde, Adivasi halkının operasyondan en fazla etkilenenler olduğu belirtildi. Gerici Hint devletinin Adivasilere dönük uzun süredir bir soykırımı sürdürdüğü kaydedilen metinde, geçen 5 ay içinde katliamların yanı sıra çok sayıda keyfi tutuklama, tecavüz, bombardıman ve başkaca hak ihlallerinin gerçekleştirildiği vurgulandı.

Hint devletinin saldırılarına karşı Adivasi halkının mücadeleyi sürekli devam ettirdiği vurgulanan metinde, Adivasilerin barikatlar ve kitlesel protestolarla askerleri topraklarından kovmak için direndiği belirtildi.