21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'da eylemler sürüyor: Gözaltı sayısı bini aştı

Fransa'da Nael M.'in polis tarafından katledilmesi sonrası başlayan eylemler 4'üncü gününde büyüyerek devam ediyor. Bini aşkın insan eylemlerde gözaltına alınrken, toplu taşıma servisleri ise durduruldu.

Fransa'nın başkenti Paris'te Cezayir asıllı 17 yaşındaki Nael M.'in polis tarafından katledilmesi sonrası başlayan eylemler 4'üncü gününde devam ediyor. Paris, Marseille, Lyon, Toulouse, Strasbourg ve Lille gibi onlarca kentte binlerce kişi sokaklara çıkarak araçları ve binaları ateşe verdi. Konteynerlerle barikatlar oluşturan halk, kendilerine biber gazıyla saldıran polislere havai fişeklerle yanıt verdi.

Pek çok noktada karakolların ve belediye binalarının da ateşe verildiği öğrenilirken, halk mağazalara da girerek kamulaştırma eylemleri düzenledi. Sokağa çıkan halk, ülkedeki sistematik ırkçılığa dikkat çekerek, Cezayir asıllı Nael M.'in öldürülmesinin arkasında da ırkçılığın yattığını belirtti ve Nael M. için adalet istedi.

Marseille'de bazı eylemcilerin silah dükkanlarına da kamulaştırma eylemleri düzenleyerek silahlandığı öğrenildi. 

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, sadece cuma günü 270 insanın gözaltına alındığını söyledi. Böylece 4 gündür süren eylemler boyunca gözaltına alınan insan sayısı bini aşmış oldu. Eylemler boyunca 45 bin polisin görevlendirildiği açıklandı. Darmanin ayrıca, gazetecilerin olağanüstü hal ilan edilip edilmeyeceği yönündeki sorusu üzerine, "Bütün seçeneklerin masada olduğunu" kaydetti.

Öte yandan sokağa çıkma yasağı ilan edilen kent sayısı 10'a yükseldi. Hükümet, kitle mobilizasyonunu engelleme amacıyla toplu taşımayı durdurdu.