23 Eylül 2024 Pazartesi

Fransa'da hasta kadın ve LGBTİ+ tutsakların serbest bırakılması çağrısı

Hasta Politik Tutsak Kadınlar ve LGBTİ+'lara Özgürlük bileşenleri, Türkiye hapishanelerinde tutulan hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek derhal serbest bırakılmalarını istedi.

Fransa'daki Hasta Politik Tutsak Kadınlar ve LGBTİ+'lara Özgürlük Bileşenleri, yaptığı açıklamayla Türkiye hapishanelerindeki hasta kadın ve LGBTİ+ tutsakların yaşam hakkını beraber savunma çağrısı yaptı. Yargının muhalifleri bastırma aracı olarak işlev gördüğüne ve politik tutsaklara dönük keyfi uygulamaların bir cezalandırma biçimine dönüştürüldüğüne işaret edildi.

Hasta tutsak kadın ve LGBTİ+'ların yaşadıkları sorunların cinsiyetçi uygulamalarla derinleştiği kaydedilen açıklamada, çıplak arama dayatması, cinsel taciz, trans tutsaklar için gerekli hormon ilaçları ve ameliyatların sağlanmaması, sağlık hakkı gasbı gibi pek çok hak ihlali ve işkence uygulandığı dile getirildi.

"Öte yandan Adli Tıp Kurumu, siyasi iktidar tarafından özellikle politik tutsaklara yönelik ikinci bir cezalandırma aracına dönüştürülmüştür" denilen açıklamada, infaz yasasında yapılan değişikliklerle hasta tutsakların tahliyesi için getirilen "toplum güvenliği" koşulu ve tahliyede tek merciinin ATK olarak belirlenmesi eleştirildi.

Türkiye'deki farklı hapishanelerde rehin tutulan kadın ve LGBTİ+ hasta tutsakların sağlık durumuna ilişkin bilgi verilen açıklamada, şu talepler sıralandı:
🔹 "Şu anda ölümün sınırına gelmiş, ağır hasta ve tedavi ihtiyacı olan tüm kadın tutsaklar ve LGBTİ+ʼların durumları tam teşekküllü hastaneler tarafından değerlendirilmeli ve bu raporlar doğrultusunda derhal hapishanelerden çıkartılmalıdır.
🔹 Sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi kararlarında cumhuriyet savcılarının ve kolluk güçlerinin takdir yetkisi kaldırılmalı, hastanelerin verdiği raporlar esas alınmalıdır.
🔹 Tedavileri ailelerin yanında sürdürülmeli ve sağlık giderleri devlet tarafından karşılanmalıdır. 
🔹 Hasta mahpusların infazının ertelenmesi önünde engel oluşturan ‘toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı' kriteri kanundan çıkartılmalıdır.
🔹 Adli Tıp Kurumu sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi raporlarında son ve veya tek merci olmaktan çıkarılmalıdır."