23 Eylül 2024 Pazartesi

Fransız sendikalar: Emeklilik reformu çekilene kadar eylemdeyiz

Fransa'da hükümetin hayata geçirmeye çalıştığı emeklilik reformuna karşı 5 Aralık'ta başlayan genel grevin üçüncüsüne 1,8 milyon kişi katılırken, sendikalar, yarından yılbaşına kadar yerel düzeyde eylemlerin süreceğini duyurdu.

Emekçilerin emeklilik haklarını sınırlayan ve daha düşük maaşlara mahkûm edecek reform planlarına karşı dünkü üçüncü genel greve, milyonlarca çalışan katıldı. CGT sendikalar konfederasyonu, başta demiryolları, okullar, sağlık kurumları ve üniversiteler olmak üzere birçok sektördeki kurumlarda etkili olan grev nedeniyle düzenlenen eylemlere 1,8 milyonu aşkın kişinin katıldığını duyurdu.

Fransa İçişleri Bakanlığı'na göre ise onlarca kentteki eylemlere 615 bin civarında kişi katıldı. Emeklilik reformuna karşı çıkan üniversite öğrencilerinin de birçok kentte dersliklere girmeyerek, eylemde oldukları görüldü.

SENDİKALAR KOLEKTİFİ: NOEL'DE DE DURULMAYACAK
Öte yandan hükümetin ve 'ılımlı' olarak bilinen CFDT ve CFTC gibi sendika konfederasyonlarının gündeme getirdiği Noel Bayramı ve Yılbaşı vesilesiyle eylemlere ara verme çağrısına, diğer sendikalardan olumsuz yanıt geldi.

Komünist Parti'ye (PCF) yakınlığıyla bilinen CGT'nin yanı sıra FO, FSU ve Solidaires adlı birçok sektördeki milyonlarca çalışanı temsil eden sendika konfederasyonları, eylemlerinin süreceğini duyurdu. Yapılan ortak açıklamada, "Emeklilik reformu geri çekilene kadar kesinlikle 'ateşkes' (eylemlere ara verme) söz konusu değildir" denildi.

Yeni yıla kadarki süreçte ulusal çapta genel grev veya eylemlerin olup olmayacağına şimdilik açıklık getirilmezken, reforma karşı yerel düzeyde direnişin süreceğinin altı çizildi.

Sendika yöneticilerinin yaptığı toplantıdan sonra konuşan eğitim sektöründeki en büyük konfederasyon olan FSU'nun Genel Sekreteri Benoit Teste, dün akşam itibariyle bir ulusal genel grev günü ilan edilmesinin henüz doğru olmadığını belirtti.

Solidaires adlı konfederasyon adına konuşan Eric Beynel ise şimdilik lokal düzeydeki eylemlerin arttırılması çağrısı yaptı.

BUGÜN VE YARIN GÖRÜŞMELER YAPILACAK
Reforma karşı direnişin yeni yıla sarkma ihtimali devam ederken, Başbakan Edouard Philippe'in bugün sendikalar ve işveren örgütleriyle ayrı ayrı bir araya gelmesi bekleniyor. Philippe, yarın da tüm tarafların katılacağı bir toplantı düzenleyecek.