23 Eylül 2024 Pazartesi

Frontex karşıtlarının göçmen ve mülteciler için eylemleri sürüyor

Frontex karşıtlarının göçmen ve mülteciler için İsviçre'de mücadelesi sürüyor. İsviçre'de 80'den fazla örgüt halkı 15 Mayıs'ta düzenlenecek referandumda "Frontex'e hayır" demeye çağırıyor. Göçmen ve mültecilerin katledildiğini kaydeden Frontex karşıtları, cuma ve cumartesi günü sokakları doldurdu. 

Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı (Frontex) karşıtlarının eylemleri sürüyor. İsviçre'de bir araya gelen Frontex karşıtları, düzenlenecek referandumda "Frontex'e hayır" çağrısı yaptı. 

FEDERAL GÜMRÜK VE SINIR GÜVENLİĞİ DAİRESİNDE ZİNCİRLİ EYLEM
22 Nisan günü Frontex karşıtları, Federal Gümrük ve Sınır Güvenliği Dairesi önünde gerçekleştirdikleri eylemle Frontex'in planlanan genişlemesini protesto ederek kendilerini binaya zincirledi. Frontex'in faaliyetlerinin AB sınır koruma politikası çerçevesinden insan hakları ihlallerine neden olduğunu belirten eylemciler bu iş yerinde çalışanları da insan hakları ihlallerine ortak olmamak için çalışmayı bırakmaya çağırdı.

15 MAYIS'TA REFERANDUM YAPILACAK
Uzun bir süredir İsviçre genelinde bir kampanya yürüten Frontex karşıtları sene başında topladıkları imzalar ile 15 Mayıs'ta gerçekleşecek referandumun yolunu açmıştı.

İSVİÇRE HALKINA 'HAYIR' OYU VERME ÇAĞRISI YAPILIYOR
İsviçre'nin Frontex'e olan yıllık katkısını mevcut 14 milyon CHF'den 61 milyon CHF'ye çıkarması kararına karşı referandum yolunu açan Frontex karşıtları "No Frontex" kampanyası ile İsviçre genelinde etkin bir faaliyet yürütüyor. Birçok kantonda çalışmalarını sürdüren Frontex karşıtları 15 Mayıstaki referandumda Federal Hükümetin Frontex'e 61 milyon CHF katkı sunmasına "hayır" oyu vermesi için İsviçrelilere çağrıda bulunuyor. Aktivistler, solcu politikacılar ve kilise grupları bu parlamento kararına karşı referandum çağrısını sürdürürken Cuma sabahı Bern'deki Federal Gümrük ve Sınır Güvenliği Ofisi 40'tan fazla eylemci tarafından bloke edildi.

'FRONTEX ÖLDÜRÜR'
Binanın girişine "Frontex öldürür İsviçre sınır güvenliği de bu ölümlerden sorumludur" yazan devasa bir pankart asan eylemciler hazırladıkları diğer pankartlarla giriş kapısını bloke ederek herkes için sınırsız bir dünya ve hareket talebinde bulundu. Diğer taraftan binanın girişine kendilerini kelepçeleyen dört eylemci ise sloganlar atarak Frontex'e yapılacak yardımların kesilmesi, güvenli göç yollarının oluşturulması, İsviçre halkını referandumda "Frontex'e hayır" demeye çağırdı. 

EYLEMCİLER GÖZALTINA ALINDI
Bir süre sonra eylemciler gözaltına alındı. 

BERN'DE KİTLESEL MİTİNG
23 Nisan Cumartesi günü ise Bern'de Frontex karşıtları kitlesel bir miting düzenledi. Avrupa sınır ve sahil güvenlik görevlisi olarak Frontex'in Akdeniz'de ve sınır bölgelerde on binlerce insanın ölümünden sorumlu olduğunu belirten eylemciler taşıdıkları pankart ve dövizlerle 15 Mayısta'ki referandumda "Frontex'e hayır" oyu talebinde bulundu.

'FRONTEX İNSANLARI DENİZDE ÖLÜME GÖNDERİYOR'
Schützenmatte'de toplanan eylemciler Bern şehir merkezinden geçerek Parlamento binasının önüne kadar yolu trafiğe kapatarak yürüdü. Yol boyunca ve parlemento binası önünde çeşitli konuşmalar yapan eylemciler ayrıca yolda bulunan bir inşaatın üstüne "FRONTEX'i yok edeceğiz" yazılı bir pankart astı. Eylemciler yaptıkları konuşmalarda "Frontex insan haklarını ihlal eden ve yasa dışı iadelerde suç ortaklığı yapan bir kurumdur. Frontex, Ulusal Sahil Güvenlik görevlileri teknelerin motorlarını imha etmekte, insanları denizde ölüme mahkum etmektedir. Frontex, dökme yük gemilerini bozmak ve geri getirmek için her türlü şiddeti kullanır. Avrupa'nın dış sınırlarında şiddet, sefalet ve ölüm gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. Mülteciler ve göçmenler haklarından mahrum bırakılıyor, dövülüp işkence görüyor. Avrupa sınır ve sahil güvenlik görevlisi olarak Frontex tüm bu ihlallerden sorumludur. Frontex şeffaf değildir" denildi.

'FRONTEX GÖÇMENLER İÇİN TEHLİKE'
Ayrıca Frontex'in silahlı bir kurum olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, "Bu şekilde Frontex, Avrupa'nın kendisini dışsallaştırabilir tehditlerden korunmak zorunda olduğu hissini taşır. Frontex, göçmenleri potansiyel suçlular ve göçü bir tehlike olarak tanımlar" denildi.

80'DEN FAZLA ÖRGÜT MÜCADELE EDİYOR
İsviçre'de Genç Yeşiller veya Göçmen Dayanışma Ağı da dahil olmak üzere 80'den fazla örgüt Frontex'e karşı 15 Mayıs'ta gerçekleşecek referandumda halkı "hayır" oyu vermeye çağırıyor.