21 Eylül 2024 Cumartesi

Gazze'de su stoğu tükendi

İsrail'in hava saldırılarında yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 2 bin 778'e yükselirken, Gazze'deki su stoğunun tükendiği öğrenildi. Gazze'de bulunan Sağlık Bakanlığı, salgın hastalıkların başlamasından endişe ettiklerini duyurdu.

İşgalci siyonist İsrail devletinin Gazze Şeridi'ne dönük hava saldırıları aralıksız bir biçimde yoğunlaşarak sürüyor.

İsrail'in soykırım saldırıları sonucu yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 2 bin 778'e yükselirken, yaşamını yitirenlerin binden fazlasının çocuk olduğu öğrenildi. Çatışmalarda yaşamını yitiren İsraillilerin sayısı ise bin 309.

Filistin haber ajansı WAFA, İsrail'in, savaş uçakları, gemileri ve topçu atışlarıyla Gazze Şeridi'ne saldırılarının gece devam ettiğini aktardı. İsrail ordusu, pek çok noktada beyaz fosfor bombaları kullanmayı da sürdürdü.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, Gazze'nin orta kesimlerinde bulunan Deyr el-Belah bölgesinde bir eve saldırı sonucu, aralarında çocukların da bulunduğu 7 Filistinli hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Gazze'nin orta kesimlerindeki Nusayrat ve Şatı mülteci kampları gece boyunca İsrail savaş uçakları tarafından şiddetle bombalandı. Kentin doğu kesimleri de İsrail topçu atışlarının hedefi oldu.

İnsani yardımların geçmesi için kısa süreliğine de olsa açılması çağrısında bulunulan, Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı İsrail tarafından ikinci kez bombalandı.

Mutlak abluka altına alınarak su, elektrik, interneti kesilen ve gıda, tıbbi malzeme gibi malzemelerin geçişi de durdurulan Gazze'de hastaneler ve barınaklar dolma noktasına geldi. Gazze'de bulunan Sağlık Bakanlığı, su ve tıbbi malzemelerin olmayışı, hava saldırıları sonucu oluşan enkazların altında binden fazla cenaze bulunması gibi sebeplerle salgın hastalıkların başlamasından endişe ettiklerini dile getirdi.

Gazze'deki temiz su stoğunun tamamen tükendiği öğrenilirken, kirli su stoğunun da bitmek üzere olduğu kaydedildi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu.

İsrail ordusu öte yandan işgal altındaki Batı Şeria'da da baskınlar düzenleyerek çok sayıda Filistinliyi rehin aldı.

İsrail'in bombardımanı sonucu en az 3 bin 731 bina tamamen yok edildi, 7 bin 100 bina ise aldığı hasar sonucu oturulamaz hale geldi.

Filistin Direnişi, Tel Aviv, Kudüs ve Beerşeba'ya büyük bir roket saldırısı başlattı. Knesset'teki güvenlik oturumu da bombardıman nedeniyle durduruldu ve vekiller sığınaklara yerleştirildi.