21 Eylül 2024 Cumartesi

Gazze'deki 'insani ara' 2 gün daha uzatıldı

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan Gazze'deki "insani aranın" 2 gün daha uzatılması için mutabakata varıldığı açıklandı. Öte yandan işgal altındaki Batı Şeria'da baskınlarını sürdüren İsrail askerleri 2 Filistinliyi daha katletti.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, arabuluculuk çalışmaları kapsamında Gazze Şeridi'ndeki insani aranın 2 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda "insani ara"nın 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını belirtti.

Hamas da Katar ve Mısır'la, "insani ara"nın aynı şartlar altında 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını doğruladı.

Hamas'ın Lübnan'daki yetkilisi Halil el-Hayye, el-Cezire'ye yaptığı değerlendirmede, başlangıçtan beri esir takası konusunda ciddi olduklarını vurguladı.

Hayye, çatışmalara 4 günlük "insani ara" verilmesini öngören önceki mutabakattaki "çatışmaların durması, İsrail uçaklarının uçuş yapmaması, yardım girişlerinin başta kuzey olmak üzere tüm Gazze'ye ulaşması ve esirlerin karşılıklı olarak takas edilmesi" şartlarının bu 2 günlük süreçte de geçerli olacağını dile getirdi.

Geçen 4 gün boyunca yardımların Gazze'nin kuzeyine girişinde aksaklıklar yaşandığını ve yaklaşık 230 tırın kuzeye ulaştığını kaydeden Hayye, bu durumun gelecek 2 gün içinde telafi edilmesi ve Gazze'nin kuzeyine her gün 100 tır girmesi gerektiğini belirtti.

İsrail ile Hamas arasında çatışmalara "insani ara" verilmesine dair mutabakat, 24 Kasım'da yürürlüğe girmişti. Uzlaşıya göre, Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlandı. İsrail ile Hamas arasındaki esir takası mutabakatı kapsamında şu ana kadar Gazze Şeridi'nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 40 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 117 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Perşembe sabahına kadar uzatılan "insani ara" kapsamında Hamas'ın elindeki 20 rehine ve siyonist İsrail'in elindeki 60 Filistinli tutsağın daha serbest bırakılabileceği belirtildi.

BATI ŞERİA'DA 2 FİLİSTİNLİ KATLEDİLDİ
Öte yandan işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail ordusunun saldırıları sürüyor. Batı Şeria'daki çok sayıda noktaya baskın düzenleyen İsrail askerleri, Ramallah'ın kuzeybatısındaki Kafr Ein'de genç bir Filistinliyi katletti. Yine Ramallah'a bağlı Beytunya'da düzenlenen bir baskında bir Filistinli İsrail askerleri tarafından katledildi.

İsrail askerlerinin Ramallah'ın çok sayıda noktasına düzenlediği baskınlarda bazı evler imha edildi ve çok sayıda Filistinli yaralandı.