6 Ekim 2024 Pazar

Gecikmeli yada eksik ödeme yapan şirketler Meclis gündeminde

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Elektrik Enerjisi Fonu’na ödeme yapmayan ve gecikmeli ya da eksik ödeme yapan şirketleri Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2020 Sayıştay raporuna göre elektrik dağıtımı yapan197 şirketten 37’sinin, tüketicilerden tahsil ettikleri Elektrik Enerjisi Fonunu devletin hesaplarına aktarmadığı duyurdu. Kenanoğlu, 18 şirketin ise eksik veya gecikmeli ödeme yaptığının tespit edildiğini açıkladı.

Kenanoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verdiği fon ödemesine ilişkin yönetmelik hükmünü hatırlatarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e şu soruları yöneltti:
"Elektrik Enerjisi Fonuna hiç ödeme yapmayan 37 şirket hangileridir? Bu şirketlerin isimleri kamuoyundan neden gizlenmektedir?
Elektrik Enerjisi Fonuna hiç ödeme yapmayan 37 şirketin ayrı ayrı ve toplam ödemesi gereken miktar ne kadardır?
Elektrik Enerjisi Fonuna hiç ödeme yapmayan 37 şirket hakkında bir yaptırım uygulanmakta mıdır? Uygulanmıyorsa neden uygulanmamaktadır?
Elektrik enerjisi fon gelirlerinin takibi ile yükümlülüklerin yerine getirilmesine ilişkin her türlü iş ve işlemlerin bakanlığınızca yapılması gerekirken, fona ödeme yapmayan veya eksik ödeme yapan şirketlerin yatırması gereken tutarlar neden tam olarak tespit edilmemektedir?
Elektrik Enerjisi Fonu (Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı) tutarlarının takip ve tahsiline yönelik işlemleri yapmayan sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?
2019 yılında da Elektrik Enerjisi Fonuna hiç ödeme yapmayan 41 şirketin olduğu Sayıştay raporlarında tespit edilmişti. Bu şirketler ile 2020 yılında tespit edilen 37 şirketin kaçı aynıdır? Aynı şirketler ise haklarında neden yaptırım uygulanmamaktadır?"