24 Eylül 2024 Salı

Genel-İş'te sadece CHP siyaseti yapılabilir iması

Kadıköy ve Maltepe belediye grevlerini, işçi sınıfının değil CHP'nin çıkarları doğrultusunda sona erdiren Genel-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu, kendisine yönelen eleştirilere yanıt verdi. Genel-İş açıklamasında, grevlerin bitirilmesini eleştirenlerin 'sendikayı siyasetin gölgesine düşürmek' istediği suçlamasında bulunarak Genel-İş'te sadece CHP siyaseti yapılabileceğini ima etti.

Kadıköy ve Maltepe belediyelerinde işçi ve temsilcilerin iradesini çiğneyerek toplusözleşmelere imza atan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu, başarılı bir toplusözleşme süreci yaşadıklarını iddia etti.

1 Temmuz 2020 tarihinde başlayan ve 100'ün üzerinde belediye şirketinde sürdürülen toplusözleşme görüşmelerinin büyük oranda tamamlandığının bilgisi verilen Genel-İş Genel Merkez açıklamasında, "Sendikamız, pandemi ve ekonomik kriz başta olmak üzere bu dönemin birçok zorlu şartlarına rağmen, işkolundaki en iyi toplu iş sözleşmelerini imzalamanın haklı gururunu yaşamaktadır" denilerek başarılı bir süreç tarifi yapılarak eleştiriler bertaraf edilmeye çalışıldı.

Genel-İş Genel Merkez Yönetimi, toplusözleşme sürecinin genel merkez, şube başkanlıkları, işyeri sendika temsilcileri ve üyelerin koordinasyonunda örgütlendiğini ileri sürdü.

'ARAÇ', 'AMAÇ' MANİPÜLASYONU
Kadıköy ve Maltepe belediyelerinde, CHP'nin çıkarlarını gözeterek, işçi ve sendika şubelerinin iradesini çiğneyerek grevi sona erdiren Genel-İş Genel Merkezi, grevin sona erdirilmesini eleştirenlere, 'sendikayı siyasetin gölgesine düşürme' suçlamasında bulundu. Genel-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu, CHP yandaşı kararlar aldığı gerçeğinin üstünü ise şu ifadelerle örtmeye çalıştı: "Sendikamıza getirilen diğer bir eleştiri ise 'Neden grevi sona erdirdiniz' olmuştur. Bu eleştirilerin kaynağı ise büyük oranda grevi bir 'araç' olarak değil bir 'amaç' olarak gören çeşitli siyasal anlayışlardır. Sendikamız siyasi grupların siyaset anlayışlarına göre değil, siyasi ve toplumsal koşulların gerçekliğine göre ve üyelerimizin sınıfsal çıkarına göre mücadele yürütmeye kararlıdır."

Toplusözleşme sürecinin birinci derece muhatabı olan Genel-İş Anadolu Yakası 1 ve 2 Nolu Şube yönetimlerinin eleştirilerini görmezden gelen Genel-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu, "Toplu sözleşme görüşmelerinin arka planını ve hazırlık sürecini bilmeden tepeden yapılan eleştiriler bize yön veremez, güç vermediği de açıktır. Sendikamız toplusözleşme sürecini ve grev kararlarını her türlü siyasi etkiden uzak tutmaya; bu sürece hiçbir siyasetin gölgesini düşürmemeye kararlıdır" diye belirtildi.

Kadıköy ve Maltepe belediyesinde işçilerin onayı olmayan toplusözleşmeye imza atan Genel-İş Genel Merkezi, "Her iki belediyede de üyelerimizin temel talepleri göz önünde bulundurularak greve çıkılan koşulların üzerinde önemli kazanımlar elde edilmiştir" iddiasında bulundu.

Sendika genel merkezinin CHP yandaşı tutumuna rağmen direnmeyi tercih eden belediye işçilerinin yürüttüğü mücadeleyi sanki kendileri sürdürmüş gibi göstermeye çalışan Genel-İş Genel Merkezi, "Temel sendikal ilkemiz; işverenlerden, siyasi partilerden ve siyasal iktidardan bağımsız olmaktır. Bu ilkemizden ödün vermeden mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" diye öne sürdü.