19 Eylül 2024 Perşembe

GIK-DER'den faşist linç ve pogroma karşı mücadele çağrısı

Southport kasabasında başlayan ve İngiltere geneline yayılan mülteci ve müslümanlara yönelik faşist pogrom ve linç hareketin sorumlusunun siyasi iktidar olduğunu belirten GIK-DER, göçmen işçi ve emekçiler, kadınlar ve gençlere örgütlenme ve birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GIK-DER), Southport kasabasından başlayarak yayılan faşist pogrom ve linç hareketine ilişkin açıklama yaptı. Faşist İngiliz Savunma Ligi'nin (EDL) göçmen ve müslüman karşıtı eylem çağrısına uyan yüzlerce kişinin Southport'ta başlattıkları ırkçı eylemleri İngiltere geneline yaymaya çalıştığı kaydedilen açıklamada, "Rotherham kentindeki otele taş ve şişe atan faşistler, otelin giriş katında camı kırılan bir bölümden binayı ateşe vermeye çalıştı. Saldırının ardından çok sayıda göçmen bulundukları otelin dışına dahi çıkmaya korktuklarını, kendilerini güvende hissetmediklerini ifade etti" denildi. 

'SİYASİ İKTİDAR BU SALDIRILARDAN SORUMLUDUR'
Göçmen düşmanlığının Southport saldırısından sonra başlamadığının altı çizilen açıklamada, "Irkçı, faşist saldırılar yıllardır siyasi iktidarın hazırladığı siyasi iklimin ürünüdür. Önceki dönem Muhafazakar Parti hükümeti uygulanan yanlış ekonomi ve dış politika politikalarının biletini göçmenlere kesmeye çalışmış, göçmenleri hedef tahtasına oturtmuştur. Hükümetin başta Ruanda Planı gelmek üzere süreç boyunca geliştirdiği yasal düzenlemeler ve kullandığı dil ile kışkırttığı göçmen ve mülteci düşmanlığı, bugünün yeni faşist paramiliter çetelerinin gelişim zeminini yaratmıştır. Yoksulluk, yoksunluk ve giderek ağırlaşan yaşam koşullarının sorumluluğunu göçmen ve mültecilere atan siyasi iktidar, bu saldırılardan doğrudan sorumludur" ifadeleri yer aldı. 

'MÜLTECİ VE GÖÇMENLERİ SAVUNMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
GIK-DER, göçmen işçi ve emekçiler, kadınlar ve gençlere şu çağrıyı yaptı: "Irkçılık ve faşist saldırılar giderek artıyor ve pervasızlaşıyor. Başkaca ülkelerden faşistler İngiltere'ye göçmen avına geliyorlar. Gençler ve yoksullar, bu demagojiden etkileniyor, emekçiler birbirlerine düşmanlaştırılıyor. Ancak tüm bu yaşananlara karşın İngiliz işçi ve gençleri antifaşist hareket içerisinde yer alarak, saldırılara karşı barikat olmaya çalışıyor. İşçi sendikaları üyelerine saldırılara karşı fiilen hareket geçme çağrısı yapıyor, faşistlerin toplanacağı yerlerde karşı eylem örgütlüyor. Başta Türkiye ve Kürdistanlı göçmen işçiler, emekçiler, kadınlar ve gençler olmak üzere bütün göçmen ve mültecilere sesleniyoruz; Bugün yerli sınıf kardeşlerimizle, bütün uluslardan göçmenlerle antifaşist birleşik mücadeleyi büyütmezsek, bu yeni faşist dalgayı kıramayız. GIK-DER olarak bütün antifaşistleri bu doğrultuda harekete geçmeye, faşist pogromlara karşı her alanda tepkiyi geliştirmeye, düzenlenen eylemlere katılmaya, sokakta mülteci ve göçmenleri savunmaya çağırıyoruz. Faşist linç ve pogromlara geçit yok! Kahrolsun faşizm!"