7 Ekim 2024 Pazartesi

Haber-Sen: RTÜK iktidar sözcülüğünü bırakıp bağımsız bir duruş sergilemeli

Fon tartışmalarına dahil olan RTÜK hakkında açıklama yapan Haber-Sen, "Artık iktidar partisinin sözcülüğünü bırakarak bağımsız bir duruş sergilemelidir" dendi.

Oda TV'nin 21 Temmuz 2021 tarihli "Türkiye'de kritik kuruluşların ABD merkezli vakıf olan Chrest Foundation'dan yüz binlerce dolarlık hibe aldığı ortaya çıktı..." başlığı ile yayımladığı haberde, yer alan kuruluşlara yönelik olarak çok ağır eleştiriler yapılmıştı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) da 23 Temmuz 2021 tarihinde yayınladığı basın açıklamasıyla bu gündeme dahil olmuştu, RTÜK'ün basın açıklamasında, yabancı kurum ve kuruluşlardan fon alan medyanın "olası milli güvenlik sorunlarına yol açabileceği" iddia edilmişti. KESK'e bağlı Haber-Sen sendikası ise yaptığı açıklama ile RTÜK'ün açıklamasını eleştirdi "Artık iktidar partisinin sözcülüğünü bırakarak bağımsız bir duruş sergilemelidir" dedi.

RTÜK'ün, yetki ve sorumluluklarının sınırını çizen 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un hatırlatıldığı açıklamada, "Türkiye'de faaliyet gösteren medya kuruluşlarının yurt dışından fon alabilmelerinin yanında, %50'ye kadar yabancı sermayeli bir kuruluş olarak medya hizmeti sunmaları yasaldır" ifadeleri kullanıldı.

RTÜK UYGULAMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU İLKELERİ İHLAL EDİYOR
Yayın kuruluşlarına eşit mesafede konumlanması gereken RTÜK'ün bizzat kendisinin yayın lisansı verdiği yabancı ortaklı yayıncıları "potansiyel milli güvenlik tehdidi" ilan ettiği, Türkiye'deki 1800'ün üzerindeki yayın kuruluşunu ayrıştırdığı ve kamplaştırdığı söylenen açıklamada, "RTÜK bu açıklamasıyla, uygulamakla yükümlü olduğu "suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez." ilkesini kendisi ihlal etmiştir" dendi.

Ayrıca, 6112 sayılı Kanun'da, medya kuruluşlarıyla ilgili olarak "medya hizmet sağlayıcı", "yayıncı", "platform işletmecisi" gibi tanımlar yer aldığı hatırlatılan açıklamada, RTÜK'ün söz konusu basın açıklamasında yer alan "yerli ve milli medya" ifadesinin hiçbir yasal dayanağı bulunmadığına dikkat çekildi. RTÜK'ün, şu anda yayıncılar tarafından kullanılan sembol sistemini (akıllı işaretler) geliştirebilmek için 2003 yılında Hollanda Hükümetinden fon aldığı bilgisinin verildiği açıklamanın devamında ise şu ifadeler yer aldı:

"Yaklaşık 20 yıl önce yabancı bir hükümetin sağladığı fonu kullanmakta sakınca görmeyen RTÜK, 'Avrupa Standartlarıyla Uyumlu Olarak İfade Özgürlüğü ve Basın Özgürlüğünün Geliştirilmesi' başlıklı bir projenin de ortağıdır. Bu projeye göre, 3,6 milyon Avro fon kullanacak olan RTÜK, içeride 'yerli ve milli medya' tanımı yapmakta ve bu tanıma uymayanları 'olası milli güvenlik sorunu' olarak itham etmektedir.

"RTÜK, medyaya yönelik baskı ve ayrımcılık içeren söz konusu açıklamasıyla, kendisi de dahil, ülkemizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarını olası güvenlik tehdidi olarak tanımlayarak zan altında bırakmıştır.

"RTÜK, medya kuruluşları arasındaki ayrıştırmayı körükleyen bu açıklama derhal geri çekilmelidir!

"RTÜK'e idari özerklik zorunluluğunu bir kez daha anımsatıyor ve iktidar partisinin sözcülüğünü bırakarak, bağımsız bir duruş sergilemeye davet ediyoruz!"