20 Eylül 2024 Cuma

Haber-Sen: TRT emeklisi ve emekçileri +600 ek gösterge istiyor

Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, her seçim döneminde iktidar ve yetkili sarı sendika tarafından dillendirilen TRT emeklisi ve emekçilerinin +600 ek gösterge talebine ilişkin düzenleme yapılmasını istedi

Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin katılımıyla Haber-Sen Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

"TRT emeklisi ve emekçileri, +600 ek göstergeyi istiyor, gerekli düzenlemeler derhal yapılmalıdır" pankartının açıldığı basın toplantısında açıklamayı Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan okudu.

TRT emeklisi ve emekçilerinin +600 ek gösterge talebinin yıllardır seçim vaadi olarak kullandığını söyleyen Balcan, "Hükümet ve yetkili sarı sendika tarafından dillendirilen, ama kamu görevlilerinin hepsine uygulanmayan +600 ek gösterge, yine bir seçim vaadi olarak mı önümüze gelecek" sorusunu yöneltti.

Yetkili sarı sendikanın toplu sözleşme masasında "aldık-kazandık" nidalara attığını ancak bu talebin karşılanması için hiçbir çalışma yürütmediğini vurgulayan Balcan, 5 Temmuz tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan 7414 sayılı "Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"dan 5,3 milyon kamu emekçisinin tamamının yararlanacağı söylenmesine rağmen TRT emekli ve emekçilerinin yararlandırılmadığına dikkat çekti.

"TRT emeklisi ve emekçileri, kamu hizmeti kapsamı dışında mı" sorusunu yönelten Balcan, TRT emekçilerinin maaş bordrolarındaki "Tazminat Yansıtma Oranları"nın yeniden düzenlenerek "Emeklilik Aylık Tutarı"nın olması gerekenden düşük hesaplandığını söyledi. Bu durumun emeklilik ikramiyesi  ve emeklilik aylığı yönünden, hak kaybına yol açtığına dikkat çeken Balcan şöyle konuştu: "TRT emeklileri tazminat yansıtma oranlarının düzeltilmesi için bireysel davalarını açtılar ve kazandılar! Geriye dönük haklarını almaya başladılar. Haber-Sen olarak da TRT emekçileri için dava açtık, haklarımızı almak için takip ediyoruz. TRT Genel Müdürlüğüne dava aracılığı ile sorulduğunda 'Cumhurbaşkanına gönderdik ama imzalamadı' dediler. '703 No.lu Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin arkasına sığındılar. Şimdi 703 No.lu KHK'nın bazı maddelerinin iptali ile 600 ek göstergenin TRT emeklileri ve emekçilerine uygulanmasının önünde hukuken bir gerekçe kalmamıştır."

Buna rağmen yöneticilerin harekete geçmediğini söyleyen Balcan, nedenini, "Yönetici olarak geldikleri kurumların içinde yetişmeyen, eş-dost-akraba mantığıyla kurumlara yerleştirilen yöneticiler; kurumda çalışan emekçilerin sorunlarını algılayamaz, çözümler oluşturamaz hatta çözüm bulmak istemezler. Kendilerini oralara yerleştiren erke sorun götürmek istemezler" olarak açıkladı.

TRT emekçileri ve emeklilerinin hak kayıplarının önüne geçilmesi, ileride farklı hak ihlallerinin oluşmaması için, uygulanılması düşünülen +200 +400 gibi ara çözümlerden vazgeçilmesi çağrısında bulunan Balcan, "7417 sayılı 'Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' tüm TRT emeklileri ve emekçilerine uygulanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.