20 Eylül 2024 Cuma

Haniye suikastına tepki: İşgal amacına ulaşamayacak

Hamas Politik Büro lideri İsmail Haniye'nin suikastle öldürülmesine tepki gösteren Filistinli direniş örgütleri, siyonist işgalin saldırılarına karşı intifadayı büyütme çağrısı yaptı. Pek çok ülke lideri de saldırıyı kınadı.

Siyonist İsrail'in Filistin halkına dönük 76 yıldır süren ilhak ve imha politikalarına karşı, 7 Ekim 2023'te başlatılan Aksa Tufanı hamlesinin önemli bileşenlerinden Hamas'ın Politik Büro lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı eve düzenlenen füze saldırısında öldürüldü. Saldırıya Filistinli direniş örgütlerinden ve pek çok ülke liderinden tepki geldi.

Suikast sonrası işgal altındaki Batı Şeria'da genel grev çağrısı yapıldı, Filistinli esnaflar pek çok noktada kepenk indirdi.

Saldırıya ilişkin açıklama yapan Hamas liderlerinden Sami Abu Zuhri, "Kudüs'ü özgürleştirmek ve kurtuluş için açık bir savaş veriyoruz ve her türlü bedeli ödemeye hazırız" ifadelerini kullandı.

"İşgal İsmail Haniye'ye değil kendisine ateş açtığını anlamalıdır" diyen Abu Zuhri, siyonist işgalin Filistin halkının iradesini kırmak istediğini ancak liderlerini şehit ederek bunu başaramayacağını vurguladı. "Hamas bu toprakların özgürlüğü için dökülen her kan damlasıyla büyüyor. Liderlerin kanı halkımızın evlatlarının kanından daha saf değildir" diyen Abu Zuhri, tüm Filistin halkına ayaklanma çağrısı yaptı.

Abu Zuhri, "Bu suikast işgalin amaçlarını başarmasını sağlayamayacak ve Hamas'ı teslimiyete itemeyecektir. Hamas sonuna kadar bu yolda devam edecektir, ve akıtılan kan kararlılığımızı arttıracaktır" ifadelerini kullandı.

FHKC: DÜŞMANA KARŞI AYAĞA KALKALIM
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ise, Haniye'nin, Filistin'in varlığını savunmak için verilen savaşta şehit düştüğünü dile getirerek, "Filistin halkını, Arap ve İslam dünyasının halklarını ve dünyanın tüm özgür insanlarını, bölgeyi ve tüm dünyayı ateşlemek için suç işlemeye devam eden düşmana karşı ayağa kalkmaya ve intifadayı yükseltmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

ABBAS: İŞGALE KARŞI BİRLİK OLALIM
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Haniye'ye yönelik suikastı şiddetle kınadı. Haniye'nin öldürülmesini korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak nitelendiren Abbas, Filistin halkını da İsrail işgaline karşı direnme ve birlik olmaya davet etti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh de Haniye'nin öldürülmesini şiddetle kınadı. Hamas liderine yönelik suikastı tehlikeli gerilim olarak değerlendiren Şeyh, İsrail'in Filistin halkına karşı saldırılarını topyekun artırdığı bu dönemde birlik ve direniş çağrısı yaptı.

İRAN: HANİYE'NİN KANI YERDE KALMAYACAK
İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Naser Kanani, İran İslam Cumhuriyeti'nin İsmail Haniye'nin öldürülmesinin boyutlarını ve ayrıntılarını araştırmaya devam ettiğine dikkat çekerek, Haniye'nin kanının yerde kalmayacağını söyledi. Kanani, Haniye'in Tahran'da öldürülmesinin İslam Cumhuriyeti ile Filistin arasındaki bağı güçlendirdiğini söyledi.

RUSYA: SİYASİ CİNAYET
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, suikastın siyasi bir cinayet olduğunu ve bölgede gerilimin tırmanmasına yol açacağını söyledi.

ÇİN'DEN KINAMA
Al Jazeera'nin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien de Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin suikasta uğramasına ilişkin açıklama yaptı. Lin, her türlü suikast ve şiddet eylemine kesinlikle karşı çıktıklarını ve bunu kınadıklarını bildirdi.

Pekin'in, "bu olayın bölgesel durumda daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğinden derin endişe duyduğunu" belirten Lin, Gazze'de mümkün olan en kısa sürede kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.