22 Eylül 2024 Pazar

HDP heyeti Avrupa Konseyi temsilcileriyle görüştü

Yerel seçim sonuçlarını ve hapishanelerdeki açlık grevlerini görüşmek için HDP heyeti Avrupa Konseyi Temsilcileri ile bir araya geldi.
Türkiye'de yerel seçim sonuçlarını ve Leyla Güven öncülüğünde başlatılan ve hapishanelerde 7 bin tutsağın katıldığı açlık grevlerini görüşmek için HDP heyeti Avrupa Konseyi Temsilcileri ile bir araya geldi.
 
HDP Milletvekilleri Hişyar Özsoy, Feleknas Uca ile HDP üyesi Fayik Yağızay'dan oluşan heyet Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Liliane Maury Pasquier ile görüşme gerçekleştirdi. HDP Heyeti, Thorbjørn Jagland'a tecrit ve açlık grevleri konusunda özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la diyalog kurarak, sorunun çözümü konusunda devreye girmesi talebini yineledi.
 
Görüşme sonrası heyet adına açıklama yapan Yağızay, Jagland'ın açlık grevi direnişçilerinin taleplerinden olan avukat görüşmelerinin sağlanmasının çözümü getirip getirmeyeceğini sorduğunu, HDP Heyeti üyelerinin ise ‘eylemcilerin temel talebinin Öcalan'ın aile üyeleri ve avukatlarıyla görüşmesi' olduğunu dile getirdiklerini söyledi. Yağızay, aile ve avukat görüşmelerinde bir normalleşme olması ve düzenli görüşmelerin sağlanması halinde, süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin gerekçesinin de ortadan kalkacağını söylediklerini belirtti.
 
Önceki gün ise HDP Milletvekili Feleknas Uca ile Fayik Yağızay CPT yetkilileriyle tecrit ve açlık grevleri konusunda bir görüşme gerçekleştirmişti. CPT yetkilileri görüşmede, Türk yetkililerle en üst düzeyde ilişki halinde olduklarını ve ‘uzun vadeli bir çözüm' bulunması için çalıştıklarını söylemişlerdi.