6 Ekim 2024 Pazar

HDP: İmralı'da esaret altında tutulan Türkiye'nin barışı ve özgür yaşam seçeneğidir

HDP, PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim 1998 tarihinde düzenlenen uluslararası komplonun 23. yılında açıklama yaptı, "9 Ekim komplosu Sayın Öcalan'ın Ortadoğu halklarının özgürlük mücadelesine ilham olabilecek düşüncelerine karşı vurulan bir darbedir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, 9 Ekim komplosuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

9 Ekim 1998 tarihinde PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun üzerinden 23 yıl geçtiğini hatırlatan HDP, "Sayın Öcalan'ın Suriye'den çıkarılmasıyla başlayan süreç, etkisi ve sonuçları itibariyle bugün hem Türkiye'de hem Ortadoğu'da önemli toplumsal ve siyasal gelişmeler ortaya çıkarmıştır" dedi.

9 Ekim komplosunun arka planında Kürt sorununun yüzyıllık çözümsüzlüğü ve Kürtlerin bir halk olarak temel haklarından yoksun bırakılmasıyla sonuçlanan bölgesel ve uluslararası konsensüs olduğuna dikkat çeken HDP, komplonun Öcalan'ın Demokratik Ortadoğu'da halkların ortak mücadelesi ve kurtuluşunu esas alan fikriyatını ortadan kaldırma amacı taşıdığına işaret etti.

"9 Ekim komplosu Sayın Öcalan'ın Ortadoğu halklarının özgürlük mücadelesine ilham olabilecek düşüncelerine karşı vurulan bir darbedir" diyen HDP, başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının ortak geleceğine dönük yapılan büyük bir müdahalenin de başlangıcı olduğunu kaydetti.

Komplo ile Kürt ve Türk halkının karşı karşıya getirilerek bir iç savaşın fitilinin ateşlenmek istendiğini belirten HDP, "Buna karşı ise Sayın Öcalan, İmralı'da ortaya koyduğu duruş ve geliştirdiği demokratik çözüm paradigmasıyla komployla hedeflenen bu kirli ve tehlikeli girişimi boşa çıkarmış, Türkiye halklarının bu kapandan ve belirsizlik girdabından, barış, demokrasi ve diyalog yoluyla kurtulabileceğini ortaya koymuştur" diye kaydetti.

9 Ekim 1998'de başlayan ve 15 Şubat 1999'da PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı'da esaret altına alınmasıyla devam eden sürecin ardından Öcalan'ın çözüm için sarf ettiği çabalara değinilen HDP açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Sayın Öcalan'ın demokratik ve barışçıl çağrılarına oyalama, tasfiye, çöktürme planı ve ağırlaştırılmış tecritle karşılık verildi. İmralı'da tutsak edilen sadece Öcalan değil, aynı zamanda onun şahsında Türkiye'nin toplumsal barışı ve halkların özgür yaşam seçeneği olmuştur.

"Hem kendi hukukunu, hem de uluslararası hukuku yok sayarak bugün İmralı'da Sayın Öcalan'a karşı yürütülen bu ağırlaştırılmış tecrit ve ablukayı kırmak, Türkiye halklarını kuşatan faşizm zincirini de kıracaktır. 23'üncü yılını dolduran 9 Ekim komplosunu bir kez daha kınıyor, İmralı'daki tecridi kırmak için vicdan ve sorumluluk sahibi, demokrasi ve barış kaygısı olan her kesime Sayın Öcalan'ın ortaya koymuş olduğu barış, demokrasi ve özgürlük iradesine sahip çıkma çağrısında bulunuyoruz."