30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP İstanbul: Diz çökmedik, çökmeyeceğiz

HDP İstanbul İl Örgütü, Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın vekilliklerinin düşürülmesini protesto etti: "Diz çökmedik, çökmeyeceğiz."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın vekilliklerinin düşürülmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. 

İl binası önünde yapılan eyleme Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu ile HDP bileşeni olan örgütlerin yöneticileri katıldı. 

Polis ablukası altında yapılan eylemde, "Faşizme karşı omuz omuza", "Berxwedan jiyan e", "Direne direne kazanacağız", "Leyla Güven onurumuzdur" sloganları atıldı.

BULUT: TEK YOL SOKAKTA OLMAKTIR
HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut, "Faşizm sadece HDP'nin değil, herkesin sorunudur. Ya hep birlikte kurtuluruz ya da hepimiz yeniliriz" dedi.

Bu ülkede zulmün hep var olduğunu ancak hiç bu kadar kapsamlı olmadığını vurgulayan Bulut, "Biliyorlar ki gittiklerinde herkes yargılanacak, evinde kalanda Meclis'te olanda, korkuyorlar. Bundan saldırıyorlar" şeklinde konuştu. 

Vekilliklerin düşürülmesini "darbe" olarak tanımlayan ve buna başta kadınların mücadele vereceğini ifade eden Bulut, şunları söyledi: "Hakkı yenen herkes için hep birlikte mücadele edeceğiz. Muhalefete izin vermeyen faşist iktidarın karşısında durmanın tek yolu sokakta olmaktır."

ŞENOĞLU: HALKIN İKTİDARINI KURMAK İÇİN DİRENECEĞİZ
HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ise, "Leyla Güven söylenecek tek ve temel gerçeğimizi söyledi. Faşizme, zulme, halk düşmanlarına karşı en önemli şeyi söyledi: Berxwedan jiyan e" diyerek, bu sözün yıllardır Türkiye ve Kürdistan'da direnen halkların gücü olduğunu belirtti.

Şenoğlu, şöyle devam etti: "Onun için bugün dimdik ayaktayız. Bize boyun eğdirenezler çünkü arkamızda halklarımıza verdiğimiz söz var. Bu söze sadığız, bu söze sadık olacağız. Faşistlerin sonu geldiğinde zulmleri de artar. Hitler'den, Musollini'ye böyle oldu. Çünkü halklara verecek bir şeyleri yok. AKP iktidarında da böyle oldu. Bu iktidar para babalarınını, çetelerin iktidarıdır, halkın iktidarı değildir. Biz demokrasinin, halkın iktidarını kurmak için sonuna kadar direneceğiz. Tek kişi kalsak da 'berxwedan jiyan e' diyeceğiz."

'DİZ ÇÖKMEDİK, ÇÖKMEYECEĞİZ'
Konuşmaların ardından HDP İl Yöneticisi Ethem Tepeli bası açıklamasını okudu. Tepeli, Demokratik siyaset geleneğini sürdüren bir parti olarak bugüne dokunulmazlıklarla, milletvekilliğiyle değil, kesintisiz ve sistematik saldırılara karşı halkların meşru iradesini temsil ederek geldiklerini vurguladı.

Tepeli, "Bugün de Saray rejiminin bu saldırı ile vermek istediği mesajı aldık. Cevabımız da bir o kadar nettir" dedi ve ekledi: "Bütün saldırılara karşı Türkiye'nin demokratik geleceğini yaratma çabamıza devam edeceğiz. Bu saldırılar ancak ve ancak bizim mücadele azmimizi ve kararlılığımızı bileyecektir. Bu saldırganlık bizi yıldıramayacak ve kazandığımız demokratik mevzileri terk ettirmeyecektir."

Tüm demokratik kamuoyu ve toplumsa kesimlere faşist saldırıya karşı "demokratik güç birliği" çağrısı yapan Tepeli, "Halkımıza karşı yönelmiş bu saldırganlığı bugün durdurmak, muhalefet olarak hepimizin ortak görevidir ve herkesi bu göreve sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından, beş dakikalık oturma eylemi yapıldı.