30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Milletvekili Gergerlioğlu: Artık işkence aleni yapılıyor

HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ndeki işkence görüntülerine ilişkin Soylu'nun yanıtlaması talebiyle önerge verdi. Gergerlioğlu, yaptığı açıklamada "Eskiden işkence gizli yapılırdı şimdi aleni yapılıyor. Cezasızlık ülkeyi bitiriyor. İşkence kime yapılırsa yapılsın suçtur, karşısındayız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde yaşanan işkenceye ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Türkiye'de kötü muamele ve işkencenin her geçen gün arttığını vurglayan Gergerlioğlu, "Otoriterleşen Türkiye yönetimi şiddet olaylarının ve işkence olaylarının kapısını açıyor. Bunların sorgulanması bile engelleniyor. Eskiden işkence gizli yapılırdı şimdi aleni yapılıyor. Sosyal medyadan çığlık sesleri dünyaya duyurulmaya çalışılıyor. Artan bir linç kültürü şiddeti ve işkenceyi meşru hale getirmeye çalışıyor. Sorgulanması bile engellenmeye çalışılıyor. Bunun sonucunda muhaliflerin hepsine, üçüncü sınıf vatandaş olarak görülen herkese şiddet olayları tehdit hakaret artıyor."

'CEZASIZLIK ÜLKEYİ BİTİRİYOR'
MHP milletvekili Olcay Kılavuz'un danışmanı Emre Soylu'nun görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştığını ve basına servis ettiğini hatırlatan Gergerlioğlu, "Hiç çekinmeden bunu yapabiliyor. Çünkü cezasızlık ülkeyi bitiriyor. Yapanın yanına kar kaldığı düşünülüyor."

Ankara'da Kürtçe dinlediği için Barış Çakan'ın öldürüldüğünü anımsatan Gergerlioğlu, gazeteci ve sanatçıların da ölümle tehdit edildiğini belirtti. 

'İŞKENCE İNSANLIK SUÇUDUR VE ZAMANAŞIMI YOKTUR'
"İşkence bir insanlık suçudur ve zamanaşımı yoktur" diyen Gergerlioğlu, şöyle devam etti: "Bunu sürekli olarak tekrarlayıp hatırlatmak gerekir. İşkencenin mazereti de yoktur isterse uygulanan en azılı suçlu olsun işkence kabul edilemez. Eğer bir suçluyu cezalandıracaksanız adil bir şekilde yargılarsınız ve kanunda belirtilen cezayı verirsiniz. İşkence kime yapılırsa yapılsın biz karşısında durmaya devam edeceğiz."

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Sosyal medyada dolaşımda olan işkence fotoğrafları Diyarbakır Emniyetinde mi çekilmiştir? Eğer bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?

-Paylaşılan işkence görüntüleri Diyarbakır Emniyetinde çekilmişse bu emniyet için normal prosedür müdür? Eğer bu iddia doğruysa emniyette işkence yapılacak ve yapılamayacak kişiler listesi olduğu doğru mudur?

-Emniyet güçlerinin; kişinin hakkında kesinleşmiş bir karar olmadığı müddetçe suçlu ilan edilemeyeceğinden haberleri var mıdır?

-Emniyet mensupları kime ya da kimlere güvenerek bu işkence görüntülerini sosyal medyada paylaşabilmiştir?

-Emniyet Genel Müdürlüğünün daha önceki açıklamalarında işkence görüntüleri münferit olarak tanımlanmıştır. Emniyet için kaç tane daha görüntünün ortaya çıkması gerekmektedir ki bu olaylar münferit olmaktan çıkabilsin?

-Ankara Emniyetinde yapılan işkence iddiaları hakkında başlatıldığı söylenen soruşturmaların halen sonlandırılmamış olmasının emniyetteki bu tarz işkence eylemlerini cesaretlendirdiği iddiası doğru mudur?

-Türk Ceza Kanunu 94. ve 95. maddelerine göre işkence suçunu işleyen memurlar hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

-Türk Ceza Kanunu 125. maddesine göre işkence görüntülerini paylaşıp işkenceyi, suçu ve suçluyu öven kişiler hakkında herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?

-Bu işkence olayının emniyet tarafından üstü örtüleceği iddiaları doğru mudur?"