7 Ekim 2024 Pazartesi

HDP ve DBP heyeti sel felaketinin yaşandığı köylerde inceleme yaptı

HDP ve DBP'nin yaptığı incelemeler sonucunda Çaldıran'a bağlı Çubuklu ve Osmanlı mahallelerinde etkili olan sağanak yağıştan dolayı yüzlerce küçükbaş hayvan ölürken, hayvanların sayısı tespit edilmediği için yardım yapılmayacağı belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van ve ilçelerinde yaşanan sel felaketinden dolayı kente bağlı ilçelerde ziyaret ve incelemelerde bulundu.

HDP ve DBP Van il ilçe örgütlerinin Çaldıran ilçesine bağlı Osmanlı Mahallesi'nde yüzlerce küçükbaş hayvanın öldüğü, ahırların yıkılması nedeniyle geceyi dışarıda geçiren koyunların kurtların saldırısına uğradığı belirtildi. Üç evin tamamen yıkıldığı mahallede 5 ev ise kullanılamaz hale geldi.

DSİ KANALI SEL SUYUNU KALDIRMADI
Gıda ve temel yaşam malzemelerinin sele kapıldığı mahallede acilen gıda malzemesine ihtiyaç olduğu kaydedildi. Öte yandan AFAD ekiplerince dağıtılan çadırların yetersiz olduğu mahallede çadır dışında hiçbir yardımın yapılmadığı ifade edildi. Köyde yine Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan kanalın temizlenmediği için sel suyunu kaldırmadığı tespit edildi. Yine kanal duvarlarının sadece yarısının yapıldığı, ancak akıntının mahalleye doğru geldiği belirtildi. 

İlçeye bağlı Çubuklu Mahallesi'nde ise iki ev kullanılamaz hale geldi. Dört ayrı evde hasarın oluştuğu mahallede, selin kışlık yakacaklara da zarar verdiği, şimdiye kadar hiçbir yardımın kendilerine ulaşmadığı bilgisi paylaşıldı.

Her iki mahallede zarar tespiti için giden kaymakamın, "Ev sigortanız var mı? Yoksa size yardım edemeyiz" dediği, ayrıca "Gösterin sele kapılan hayvanları" diyerek küçükbaş hayvanlar için "yapacak bir şey olmadığını söylediği kaydedildi.