5 Kasım 2024 Salı

HDP'nin baroların hedef alınmasına ilişkin önergesi reddedildi.

HDP Grup Başkanvekilleri, barolar ve meslek birliklerine yapılan müdahaleleri ‘antidemokratik' olduğunu belirterek, demokratik ilke ve işleyişe zarar veren tutum ve müdahalelerin araştırılması için komisyon kurulmasını istedi. HDP'nin önergesi reddedildi.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, baroların ve meslek birliklerinin son dönemlerde yürütülen tartışmalarda antidemokratik üslup ve yöntemlerle hedef alınmasına ilişkin Meclis araştırması açılması önergesi verdi.

İkidarın baro ve meslek birliklerinin eleştirel açıklamaları ardından ‘çoklu baro' ve baro seçim usullerinin değiştirilmesi yönünde yasa teklifini Meclis'e getirildiğinin konuşulduğu belirtilen önergede, "İktidarın kendisi gibi düşünmeyen meslek odalarına yönelik antidemokratik tutumu yeni değildir" denildi. 

Barolar hukuk örgütü olmaları dolayısıyla her türlü insan hakları ihlallerinin doğrudan öznesi olduğu belirtilen önergede "Barolar ve TMMOB gibi meslek birlikleri insan hakları ve hukukun üstünlüğünü kendilerine ilke edindikleri için sadece teknik işlerle ilgilenen lonca tipi mesleki örgütlenmeler sınıfında görülemezler. İşleyiş olarak 'özerk' durumda bulunan baroların, hukuk örgütü niteliği gereği insan hakları ihlallerinde doğrudan "taraf" olmaları, aynı zamanda toplumsal işlevleri gereği "müdahil" de olmaları gerekmektedir. Sözü edilen bu tutum yukarıda da ifade edildiği gibi Avukatlık Kanunuyla da yasaldır. Baroların, Avukatlık Kanunu 76. Maddesi uyarınca, insan haklarını ve hukuk devleti ilkesini korumak için her türlü girişimde bulunmaları hem yetkileri, hem de sorumluluklarıdır. Her kurumu bağlayıcı nitelikteki Anayasa'nın 2, 10 ve 136. maddeleri, AİHS 13. Maddesi ve İstanbul Sözleşmesi gereğince, hangi nedenle olursa olsun, devleti temsil eden hiç kimse, kamu gücünü kullanırken belirli toplumsal kesimleri suçlayamaz, hedef gösteremez. Baroların bunu hatırlatması, görevleri gereğidir." ifadelerine yer verildi.

Baro ve meslek birliklerine yapılan müdahaleleri antidemokratik tepki olarak tanımlayan HDP önergesinde "Demokratik bir toplumun olmazsa olmazı olan düşünce ve ifade özgürlüğünün bu kurumlar üzerinden gündeme gelmiş olması araştırılmaya muhtaç bir konu haline gelmiştir. Demokratik ilke ve işleyişlere zarar verecek bu tutum ve müdahalelerin TBMM'de araştırılması için bir komisyon kurulması elzem hale gelmiştir" ifadelerini kullandı.

HDP'nin önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.