30 Eylül 2024 Pazartesi

Heyet, açlık grevine ilişkin hapishane savcısıyla görüştü

Kırıklar Hapishanesinde süren açlık grevi direnişine ilişkin heyet hapishane savcısıyla görüştü. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ile İHD, ÖHD ve İzmir Barosu temsilcilerinden oluşan heyet, Kırıklar Hapishanesinde yaşanan hak ihlalleri ve buna karşı 3 ağır hasta tutsak Zeki Bayhan, Ramazan Çelik ve Yücel Kızmaz'ın başlattığı açlık grevi direnişine ilişkin hapishane savcısıyla görüştü.

Görüşme sonrasında heyet adına açıklama yapan Kemalbay, sorunların çözümü için hapishane yönetimiyle görüştüklerini söyledi. Kemalbay, hapishanelerin dolduğunu, AKP döneminde tutuklu sayısının 6 kat arttığını ve bunun da "güvenlikçi politikalardan" kaynaklandığını belirterek, "Cezaevlerinde şu an 600’den fazla hasta tutuklu var. Kırıklar Cezaevinde yaşananlardan kaynaklı 3 hasta tutuklu açlık grevinde. Açlık grevleri, cezaevi idaresinden kaynaklandığı kadar mevzuat ve uygulamadan da kaynaklanıyor. Kendisini mahkeme yerine koyan idare ve gözlem kurullarının aldığı kararlar, infazların yakılması bu hukuksuzlukların başında geliyor. Abdullah Ece 73 yaşında bir hasta tutukluydu. İnfazı 2 defa ertelendi ve daha sonra Kovid-19’a yakalandı ve yoğun bakımda yaşamını yitirdi. Son 7 ayda 48 tutuklu yaşamını yitirdi. Cezaevlerinden tabutların çıkmasını engelleyip, yaşanan insan hakları ihlallerini durdurmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin hapishanelere de yansıdığını dile getiren Kemalbay, hapishanede elektrik faturalarının yüksek geldiğini ve tutuklulara ödetildiğini söyledi. Uzun zamandır hapishanelerde tecrit uygulandığına işaret eden Kemalbay, şu ifadeleri kullandı: "Mahpusların 10 saat olması gereken sosyal aktiviteleri pandemi gerekçesiyle yaptırılmıyor. Aile ziyaretlerinin aramalarında görüşçülere engeller çıkarılıyor. Kitaplarda kısıtlamalar olması, infaz yakmalar ve odaların üzerinin tellerle kapatılması, hasta tutukluların hastanelere sevk edilmemesi, tutukluların infazlarının yakılması ve denetim hakkının sağlanmaması konularında cezaevi savcısı ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdik. Bu yaşananların ortadan kaldırılmasını ve tutuklular üzerindeki tecridin kaldırılmasını istiyoruz. İhlaller ortadan kaldırılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz."

Hukuk Komisyonu Üyesi Alişan Şahin de ailelerden gelen talepler üzerine hapishane ziyaret gerçekleştirdiklerini ve yaptıkları görüşmenin diyalog içinde verimli bir görüşme olduğunu söyledi. Şahin, "Yanlış uygulamaların önüne geçmek ve kamuoyuna duyurmak için buradayız. Sayın Abdullah Öcalan üzerinde başlayan ve tüm cezaevlerinde yaşanan tecrit, işkence boyutuna vardı. Yeni yapılan cezaevleri insanları yalnızlaştırıyor ve konuştuklarını hatırlamayı engelleyecek sorunları meydana getiriyor. Buradan bu yaşananlara karşı siyasi partileri de tutum almaya çağırıyorum" dedi.