22 Eylül 2024 Pazar

Hintli tutsağın katledilmesinin ardından enternasyonal dayanışma çağrısı

Hindistan Komünist Partisi (Maoist) üyesi olduğu gerekçesiyle 9 yıldır tutsak edilen Pandu Naroti, domuz gribi hastalığı tedavi edilmediği için yaşamını yitirdi. HKP (Maoist) ve MLKP Enternasyonal Büro, siyasi tutsakların serbest bırakılması ve Hindistan'daki insansız hava aracı saldırılarının durdurulması talebiyle 13-19 Eylül tarihleri eylemler düzenleme çağrısında bulundu.

Hindistan'da Adivasi topluluğundan Hindistan Komünist Partisi (Maoist) üyesi olduğu gerekçesiyle tutsak edilen Pandu Naroti, domuz gribi nedeniyle yaşamını yitirdi. 25 Ağustos'ta yaşamını yitiren Naroti'nin tedavisi geciktirildiği için yaşamını yitirdiği açıklandı.

2013 yılından bu yana tutsak edilen Pandu Naroti, 2017 yılında Modi rejimi tarafından eski Delhi Üniversitesi Profesörü ve Devrimci Demokratik Cephe lideri G.N. Saibaba'nın da aralarında bulunduğu kişilerle birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

HASTANEYE GEÇ SEVK EDİLDİ
Nagpur Hapishanesinde tutulan 33 yaşındaki Pandu Naroti, 20 Ağustos günü ateş, öksürük ve nefes darlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmış, yapılan testler sonucu domuz gribi (H1N1) teşhisi konulmuştu. Hastaneye geç sevk edilen ve uygun tedaviye erişemeyen Naroti, 25 Ağustos'ta hayatını kaybetti. Hapishanede diğer tutsaklar arasında da benzer semptomlar görüldüğü belirtildi.

Adivasi hakları savunucusu 82 yaşındaki hasta tutsak Fr. Stan Swamy de bir yıl önce hapishanede hayatını kaybetmişti.

FİLİPİNLER KOMÜNİST PARTİSİNDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Filipinler Komünist Partisi adına Enformasyon Sorumlusu Marco Valbuena, 2 Eylül'deki "Artık hiçbir siyasi mahkum hapishanede ölmemeli: Hindistan'ın siyasi mahkumlarına özgürlük" başlıklı mesajında, Hindistan halkına, Hindistan Komünist Partisi (Maoist) ve Pandu Naroti'nin Maharashtra'nın Gadchiroli bölgesindeki yoksul bir Adivasi topluluğu olan Mureweda köyündeki ailesi ve dostlarına başsağlığı dileklerini iletti.

MLKP ENTERNASYONAL BÜRODAN 13-19 EYLÜL TARİHİNDE EYLEM ÇAĞRISI
Marksist Leninist Komünist Partisi Enternasyonal Bürosu tarafından iletilen taziye mesajında da faşist Türk devletinin, Hint devletinin dron saldırıları ve tutsaklara yönelik tutumlarıyla benzer bir şekilde katletmeye yönelik pratiklere giriştiği ve bu saldırılara karşı mücadelede dayanışma içinde olunduğu mesajı iletildi. MLKP mesajında, tüm devrimci ve ilerici güçleri bulundukları her yerde 13-19 Eylül tarihleri arasında Hindistan, Türkiye ve Kürdistan'daki politik tutsaklar için eyleme çağırdı.

SİYASİ TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN
HKP (Maoist), Hindistan'daki Halk Savaşını Desteklemek için Uluslararası Komite (ICSPWI) öncülüğünde siyasi tutsakların serbest bırakılması ve Hindistan'daki insansız hava aracı saldırılarının durdurulması talebiyle 13-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek eylemlere katılım çağrısında bulundu.