22 Eylül 2024 Pazar

Hol Kampı'nda DAİŞ'liler ve tüneller yakalandı

İç Güvenlik Güçleri'nin DAİŞ çetelerinin ailelerinin de kaldığı Hol Kampı'nda gerçekleştirdiği operasyonda çok sayıda DAİŞ mensubu yakalandı. Operasyonun sürdüğü kamptaki kadınlar, yaşamlarının tehdit altında olduğunu belirtti.

DAİŞ çetesine yönelik operasyonlar sonrasında kurulan Hol Kampı'nda Kuzey ve Doğu Sureye İç Güvenlik Güçleri'nin başlattığı "İnsani ve Güvenlik Hamlesi" üçüncü gününde devam ediyor.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile YPG ve YPJ savaşçılarının da destek verdiği operasyon sonucu çok sayıda çeteci ile saklandıkları tüneller ve silahları açığa çıkarıldı.

150 kadın asayiş üyesinin de katıldığı operasyonda kampın birinci bölümündeki çadırlarda arama yapıldı. İç Güvenlik Güçleri yaptığı açıklamaya göre; 60 bine yakın kişinin kaldığı kamptaki aramanın ilk iki gününde 27 DAİŞ mensubu yakalandı, 4 tünel açığa çıkarıldı. DAİŞ mensuplarının örgütlenme, eğitim ve mahkeme amacıyla kullandıkları tespit edilen 33 çadır kaldırıldı.

KADINLAR: YAŞAMLARIMIZ TEHDİT ALTINDA
ANHA'nın kampta bulunan kadınların görüşlerine yer verilen haberinde, kamptaki mültecilerin korku ve tedirginlik içinde yaşadıklarına dikkat çekildi. Yaşadıklarını anlatan kadınlar, kampta işlenen cinayetleri hatırlattı, yaşamlarının tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

Kampta yaşayan bir kadın; kampta yaşanan cinayetlere ilişkin konuşamadıklarını, yüzleri kapalı DAİŞ'lilerin geceleri çıkarak cinayetler işlediğini ancak kim olduklarını bilmediklerini söyledi.

Çetelerin kızının başını keserek katlettiğini anlatan bir başka kadında, DAİŞ'lilerin kendileriyle işbirliği yapmayanlara kanla mühürlenmiş tehdit notları gönderdiğini belirtti. İç Güvenlik Güçleri'nin yaptığı ilk operasyon sonrasında biraz rahatladıklarını belirten kadın, Hesekê Sinaa Hapishanesine yönelik saldırının ardından cinayetlerin tekrar yaşanmaya başladığını söyledi.

KAMPTAKİ SON DURUM
İnsani ve Güvenlik Hamlesi'nin üçüncü gününde devam ettiği Hol Kampı'nda mevcut durumda, DAİŞ'in işgal ettiği alanlardan gelen 29 bin 142 Iraklı, 18 bin 903 Suriyeli kişi bulunuyor. Bunların yanı sıra DAİŞ çetelerinin aileleri olduğu bilinen 8 bin 109 kişi de burada yaşıyor.

2022 boyunca DAİŞ'in gizli hücreleri tarafından Suriye ve Iraklı mültecilere yönelik 44 cinayet işlendi. Saldırıların kesici aletler yada susturucu takılı silahlarla yapıldığı biliniyor.

Hol Kampı yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda; DAİŞ'in Sinaa Hapishanesi'ne yönelik saldırısının ardından kamptaki çete hareketliliğinin arttığını ve cinayetlerde artış olduğuna dikkat çekmişti.