22 Eylül 2024 Pazar

Hol Kampı'nda İnsani ve Güvenlik Hamlesi sona erdi

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri, DAİŞ çeteleri ve ailelerinin tutulduğu Hol Kampı'nda başlatılan İnsani ve Güvenlik Hamlesi'nin ikinci aşamasının sona erdiğini açıkladı.

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı, Hol Kampı'nda başlatılan İnsani ve Güvenlik Hamlesi'nin ikinci aşamasının tamamlandığını duyurdu. İç Güvenlik Güçleri, hamleye destek veren QSD, YPG ve YPJ temsilcileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.

İç Güvenlik Güçleri Üyesi Sozdar Xelîl yaptığı açıklamada, hamle esnasında DAİŞ çetelerinin saldırısında hayatlarını kaybeden Cesûr Xebat ve Ûdey Cûneydiyê isimli savaşçıları andı.

Hamlenin 25 Ağustos'ta başlatıldığı hatırlatan Sozdar Xelîl, DAİŞ çetesinin Sinaa Hapishanesi'ne yönelik saldırısını hatırlattı, "Hol Kampı, çetelerin planının bir parçasıydı, hücreler kampa geçmeye çalıştı. Fakat güçlerimiz bu planlı saldırıyı boşa çıkardı" dedi. DAİŞ hücrelerinin hareketliliğin devam ettiğini dile getiren Sozdar Sozdar Xelîl, "Özellikle Türk devletinin saldırı ve tehditlerinin olduğu dönemde artan hareketlilik taraflar arasındaki işbirliğini bir kez daha kanıtlıyor" dedi. 

Kamptaki süren operasyonlarda önemli sonuçlar elde edildiği kaydeden Sozdar Xelîl şunları dile getirdi: "DAİŞ özellikle 8 yaş altı çocukları istismar etti. Onları olası bir savaş için hazırlıyor. ‘Eşbal El Xilafê' adı altında onları eğitmeye çalışıyor. Güçlerimiz, terör ideolojisi için ayrılan çok sayıda çadırı kaldırdı. Son dönemlerde kamp içinde ve dışında eğitim görevini üstlenen sorumlular yakalandı."

Sozdar Xelîl, hamle boyunca çok sayıda patlayıcı, silah, cephane ve tünel bulunduğuna da dikkat çekti.

2 ÊZİDÎ KADIN KURTARILDI
İnsani ve Güvenlik Hamlesi kapsamında YPJ güçlerinin, tehdit ile kampta tutulan 2 Êzidî kadını kurtardığını belirten Sozdar Xelîl, son dört yılda 200'den fazla Êzidî kadının kurtarıldığını hatırlattı.

Sozdar Xelil, YPJ savaşçılarının kadınlara kurtarmak için pek çok engelle karşılaştığını dile getirdi, "En önemlisi, kadınların kimliklerini açıklama korkusu, tehditler, kadınlara ait veri, fotoğraf ve parmak izlerinin olmaması, Iraklı yetkililerin gerekli işbirliğini yapmaması olumsuz etkilerdi" dedi.

Sozdar Xelîl, YPJ savaşçılarının DAİŞ tarafından zincire bağlanan 4 kadını da kurtardığını anımsattı.

İnsani ve Güvenlik Hamlesi'ne rağmen kamptaki tehlikenin halen devam ettiğini belirten Sozdar Xelîl, farklı ülkelere vatandaşları olan DAİŞ'li aileleri alması çağrısı yaptıklarını dile getirdi.

Hamlenin sonuçlarına ilişkin bilanço açıklayan Sozdar Xelîl, "Öldürme ve tehdit suçlarına karışmış 36 kadın olmak üzere 226 kişi tutuklandı, 25 tünel ve hendek tespit edildi, 3 adet AK-47 silahı ile 388 mermi ve 10 şarjör, 2 RPG roketatar, 2 tabanca, 25 el bombası, 25 kg TNT, 11 susturucu silah ile çok sayıda askeri teçhizat ve teknik iletişim malzemesi ele geçirildi" ifadelerini kullandı.