23 Eylül 2024 Pazartesi

Hollanda'da coşkulu 1 Mayıs kutlamaları

Hollanda'da coşkulu 1 Mayıs kutlamalarıollanda'nın birçok kentinde 1 Mayıs'ta sokağa çıkan işçi ve emekçiler, taleplerini haykırırken savaşa ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

1 Mayıs Uluslararası İşçi ve Emekçilerin Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü'nde Hollanda'nın Rotterdam, Utrecht, Amsterdam ve farklı şehirlerinde yürüyüş ve kutlamalar yapıldı.

UTRECHT
Hollanda Sendikalar Federasyonu'nun (FNV) Utrecht'te gerçekleştirdiği 1 Mayıs kutlamasına binlerce işçi ve emekçi katıldı. Konfederasyon temsilcileri yaptıkları konuşmalarda işçi ve emekçilerin ücretlerinin mutlaka artılması gerektiğini belirterek adaletsiz servet dağılımına karşı hemen harekete geçip çarpık büyümeyi durduracaklarını vurguladılar.

ROTTERDAM
1 Mayıs Hollanda'nın Rotterdam kentinde; VEKSAV'ın da bileşeni olduğu, Rode Morgen, sol sosyalist farklı devrimci kurumlardan oluşan "Rotterdam 1 Mayıs Komitesi"nin çağrısıyla Rotterdam belediye binasının önünde bir araya geldi.

Selamlama ve hep birlikte söylenen enternasyonal marşının ardından kitle yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca; "1 Mayıs mücadele günüdür", "1 Mayıs'a özgürlük", "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Kahrolsun faşizm", "Savaşa son", "Irkçılığa karşı yaşasın dayanışma ve sosyalizm", "Biji yek gulan, yaşasın 1 Mayıs", "Yaşasın sosyalizm", "Eşit işe eşit ücret" sloganları yükseldi.

Şehir merkezinde yapılan yürüyüşün ardından "Daha fazla ücretler, daha düşük kiralar-barış ve sosyalizm için!" sloganıyla yapılan kutlamada komite bileşenleri yaptıkları konuşmalarda emperyalist savaşlara, kapitalist saldırganlığa, Hollanda ve dünyada her geçen gün artan açlık, yoksulluk, işsizlik ve hak gasplarına karşı birlik ve dayanışmayı büyütme çağrıları yaptı.

VEKSAV temsilcisi konuşmasında devletler eliyle geliştirilen faşist örgütlenmelere ve ırkçılığa karşı daha güçlü birliktelikler için birleşik mücadelenin önemine vurgular yaparak, bir soykırıma dönüşen kadına yönelik erkek egemen şiddet de, Ukrayna'ya dönük işgal saldırısının da, emperyalizm destekçisi faşist Türk devletinin Kürdistan'da gerçekleştirdiği sömürgeci işgal saldırılarının da kapitalist emperyalist sömürü sisteminden beslendiğini belirterek; sınırların, savaşların ve sömürünün olmadığı bir dünya demek olan sosyalizm için mücadeleye çağırdı.

Yürüyüşe Rode Morgen, ICOR, VEKSAV, RE, CJB, Rood, Socialisten 010, Bij, Marksist Leninist Komünistler, ADHK, TKP-ML, Kürt Toplum Merkezi, Partizan, Halk Cephesi, İran, Filipin ve farklı uluslardan kurum ve kişiler döviz, pankart, bayrak ve flamalarıyla katıldı.