19 Eylül 2024 Perşembe

İbrahim Kartay'dan 1994'ten bu yana haber alınamıyor

Batman'da bir araya gelen çok sayıda kişi, 1994'te yılında gözaltına alınan, onun akıbetini soran ailesinin ölümle tehdit edildiği İbrahim Kartay için bir araya geldi. 

Gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin sorulduğu Batman'daki 650. eylemde, İbrahim Kartay'ın hikayesi yeniden kamuoyuyla paylaşıldı. İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartının açıldığı eyleme çok sayıda kişi katıldı.

Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Hurê köyünde 15 Ağustos 1994'te gözaltında kaybedilen İbrahim Kartay'ın hikayesini İHD Batman Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray okudu. Şiray, hikayeyi şöyle aktardı: "1965 Licê doğumlu İbrahim Kartay, Hênê ilçesinin Hurê köyünde ikamet eder. Evli ve üç çocuk babası olan Kartay'ın köyüne 15 Ağustos 1994 tarihinde askerler tarafından baskın düzenlenir. Askerler, köylüleri meydanda toplayıp, köyü boşaltmalarını ister. Köylülerin eşyalarını almalarına izin verilmeden evler yakılmaya başlanır. Köylülerin geçim kaynağı olan hayvanlar da silahlarla taranarak, öldürülür. Köy çıkışında eşini bekleyen Salime Çakır'a köylüler eşinin gözaltına alındığını söyler. Çocuklarıyla komşu köye sığınan Salime Çakır, eşinden haber alma umuduyla 10 gün bekledikten sonra kayınpederi ile birlikte Hêne'ye giderek, Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunur. Savcılıktan haber alamayan aile, Hani Jandarma Karakolu'na gider. Burada karakoldaki yetkililer, aileye ‘İbrahim Kartay gözaltına alınmadı' cevabını verir. Bir süre sonra baba Kadri Kartay tekrardan karakola gider fakat karakoldaki kişiler tarafından kendisine ateş edilir ve oğlunun bir daha sormaması için tehdit edilir. Ailenin tüm başvuruları sonuçsuz kalır. Gözaltına alınırken ve gözaltında tutulurken insanlar tarafından görülmesine rağmen gözaltına alındığını inkar edilen İbrahim Kartay'dan bir daha haber alınmaz." 

Basın metnini ardından bir süre yapılan sessiz oturma eylemiyle açıklama sona erdi.