30 Eylül 2024 Pazartesi

İHD: Devlet önlem almıyor, tecriti derinleştiriyor

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 427. kez düzenlediği açıklamasında 81 yaşındaki Mehmet Emin Özkan'ın tahliye edilmesini istedi. Yapılan açıklamada, hapishanelerde koronavirüs önlemlerinin alınmadığını, önlem olarak yapılanların ise tecriti derinleştirmek olduğuna dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, pandemi dolayısıyla sosyal medyadan gerçekleştirdiği F Oturması açıklamasında hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ı gündeme taşıdı. 

427. kez yapılan açıklamayı komisyon üyesi Meral Nergis Şahin okudu. Pandemi salgınına ilişkin bilim insanlarının ikinci dalga uyarısı yaptıklarını hatırlatan Şahin, hapishanelerde gerekli önlemler alınmadığı, önlem adına yapılanın da tecritin derinleştirilmesi olduğuna dikkat çekti. 

'ÖNLEM ADINA TECRİT DERİNLEŞTİRİLİYOR'
Şahin, şunları söyledi: "İktidarın uygulamaya koyduğu 'normalleşme' planında ise AVM’lerin açılması söz konusu iken Hapishanelerde salgın önlemi adıyla hak ihlalleri devam etmekte, tecrit derinleştirilmekte, ancak salgına karşı yeterli önlemler alınmamaktadır. Bazı hapishanelerde 8 mahpusa bir maske düşerken, yeterli temizlik ve hijyen ürünleri verilmemekte, kantinlerde bu ürünler, kısıtlı ve fahiş fiyatlarla satılmaktadır. Yapılan resmi açıklamalarda hapishanelerde Covid-19 salgının yayıldığı ve mahpuslardan can kayıpları olduğu itiraf edilmek zorunda kalınmasına rağmen, devlet mahpusların yaşam haklarını koruyucu etkili önlemler almaktan imtina etmektedir."

1996 yılından bu yana hapiste olan ve şu anda Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nde kalan 81 yaşındaki Mehmet Emin Özkan'ın durumunu paylaşan Şahin, Özkan'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

'TIP ETİĞİ AYAKLAR ALTINDA'
Açıklamada, ileri derece kalp hastası, koah ve alzheimer hastası olan Özkan'ın yürüme güçlüğü çektiği, temel ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamadığı belirtildi. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'nin daha önce yüzde 87 engelli Özkan için verdiği hapishanede kalamaz raporunu ATK'nın olumsuz raporu sonrasında değiştirdiği belirtilen açıklamada, kararın tıp etiğinin ayaklar altına alınması olduğu kaydedildi.

Yeni Sabri Kaya örneklerinin yaşanmaması için Mehmet Emin Özkan ve onun gibi durumda olan yaşlı ve hasta mahpusların derhal serbest bırakılması istendi.