30 Eylül 2024 Pazartesi

İHD: Kanser hastası Fatma Özbay tedavisi için tahliye edilmeli

55 yaşında kanser hastası olan tutsak Fatma Özbay'ın durumuna dikkat çeken İHD İzmir Şubesi, Özbay'ın tedavisinin dışarıda sürdürebilmesi için tahliye edilmesi gerektiği belirtildi.

İHD İzmir Şubesi, dernek binasında yaptığı açıklamada 55 yaşındaki hasta tutsak Fatma Özbay'ın durumuna dikkat çekti.

Basın açıklamasını okuyan İHD Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Bayrak, hapishanelerde 578'i ağır 1535 hasta tutsağın olduğunu kaydetti. Fatma Özbay'ın da bu hasta tutsaklar arasında yer aldığını söyleyen Bayrak, Fatma Özbay'ın 55 yaşında olduğunu kaydetti. Bayrak, "27 Aralık 2019'da Erzurum Kadın Kapalı CİK'undan Aliağa Şakran Kadın Kapalı CİK'a sevk edildi. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 16 Mayıs 2018'de 3. evre meme kanseri tanısıyla ameliyat oldu ve sol memesi tamamen alındı. 27 Haziran 2018 tarihinde kemoterapi tedavisi başlandı. Sekiz seans kemoterapi, 25 gün radyoterapi gördü. 12 Şubat 2020 tarihinde İzmir Katip Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ultrason ve memografi çekildi. Yapılan bu tetkiklerde sağ memede şüpheli bir durum tespit edildiği belirtilmiştir ve biyopsi yapılması doktor tarafından istenmiştir. Ancak hastaneye 1 ay gecikmeli olarak (11 Mart 2020 tarihinde) götürülmüş, hiçbir işlem yapılmadan geri getirilmiştir. Erzurum Bölge Hastanesinde çekilen PET sonuçlarının İzmir Katip Çelebi Hastanesinde çekilen memografi ve ultrason sonuçları ile karşılaştırılması için defalarca dilekçe vermiş;  olumlu bir cevap alamayınca Adalet Bakanlığı, İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne ve TBMM'ye mektup ve dilekçeler göndermiştir. Bu dilekçelere de herhangi bir yanıt gelmemiştir" diye belirtti.

Fatma Özbay'ın bağırsaklarında polip, karaciğer yağlanması, migren, bel, boyun ve göbek fıtığı gibi sağlık sorunlarının da olduğuna dikkat çeken Bayrak, "Bunca rahatsızlıkları bulunan Fatma Özbay'ın Covid-19 nedeniyle tedaviye götürülmemesi, hastalığının boyutunun tespit edilmemesi ve tedavisi için herhangi bir çabanın gösterilmemesi önüne geçilemeyecek büyük sağlık sorunlarına yol açacaktır. Üstelik Covid-19 nedeniyle risk grubunda bulunan Fatma Özbay'a yazılı talepte bulunmasına rağmen kolonya, maske ve benzeri ihtiyaçlar verilmemiştir. Ayrıca hijyen olmayan koşullarda yapılan ve dağıtılan karavana yemeğiyle yeterli olarak beslenememektedir. Yaşadığı ortamda yemekler maskesiz kişilerce dağıtılmakta, yemek tabakları geliş gidişlerin yapıldığı yerlere konmaktadır. Hijyen koşullarının olmadığı bu ortam ve hastalıkları Fatma Özbay'ı Covid-19'a karşı korunmasız hale getirmektedir. Covid-19 nedeniyle büyük risk altında olduğu gibi varolan hastalıkları ile ilgili de tedavi görememektedir. Fatma Özbay, tedavisini dışarıda sürdürebilmesi ve risk grubunda olan bir mahpus olması nedeniyle tahliye edilmedir" diye konuştu.