30 Eylül 2024 Pazartesi

İHD, yetkililere sorumluluklarını hatırlattı: Hasta tutsaklara insanca yaklaşın

Bu hafta hasta tutsak Hasan Şaşmaz'ın durumuna dikkat çeken İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hapishanelerin intikam yeri olmadığının altını çizdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, bu hafta hasta tutsak Hasan Şaşmaz'ın tedavisinin önündeki engellerin derhal kaldırılmasını ve tahliyesini istedi. 

Komisyon üyesi Ahmet Çiçek, Covid-19 nedeniyle online düzenlenen açıklamanın basın metnini okudu. Türkiye'de hapishanelerin hastalık üreten yerler olduğuna dikkat çeken Çiçek, "Buralara sağlam giren mahpuslar, süreç içinde birçok rahatsızlığa yakalanmakta ve tedaviye ulaşmalarında sorunlar yaşadıkları için de bu rahatsızlıklar derinleşmektedir" dedi. 

1993 yılında tutuklanan müebbet hükümlüsü Hasan Şaşmaz'ın 27 yıldır hapishanede olduğunu dile getiren Çiçek, "Şu an Manisa Akhisar T Tipi CİK. C 14 Koğuşunda kalmaktadır. Genç yaşta hapishaneye girmiş olmasına rağmen şu an kalp, tansiyon, şeker, kolesterol, bel ve boyun fıtığı, hemoroit, menüsküs hastalıkları ve böbreğinde 7 mm kitle mevcuttur. Ailesinden en son aldığımız bilgiye göre, tedavisi tam olarak yapılmamaktadır. Ayrıca kansızlık (anemi) rahatsızlığı da ortaya çıkmış ve buna bağlı olarak da zayıflamaya başlamıştır" diye konuştu. 

Hapishanelerin birer intikam yeri olmadığının altını çizen Çiçek, şöyle devam etti: "Buralardaki insanlara, insan onuruna uygun bir şekilde yaklaşmak devletin sorumluluğu altındadır. Biz insan hakları savunucuları, yetkililere sorumluluklarını hatırlatıyor ve hasta mahpuslara insanca yaklaşılmasını, ağır hasta mahpusların da derhal serbest bırakılmasını istiyoruz."