21 Eylül 2024 Cumartesi

İngiltere’de göçmenler Yeşil Sol Parti için sandığa gitti

Britanya’da 14 Mayıs seçimlerine dönük oy kullanma işlemleri Londra, Manchester, Leicester ve Edinbourgh kentlerinde başladı. Yeşil Sol Parti’yi destekleyen Britanya Seçim Koordinasyonu, “Faşizmi yıkalım yeni bir gelecek inşa edelim” çağrısıyla halkı sandıklara çağırdı. 2018’de Britanya’da oy kullanan Türkiye ve Kürdistanlı seçmenlerin birinci tercihi HDP olmuştu.
 

Britanya’nın Londra, Manchester, Leicester ve İskoçya’nın Edinbourgh kentlerinde Kürdistan ve Türkiyeli on binlerce seçmen 14 Mayıs seçimleri için sandık başına gitti. Londra 1 Old Billingsgate Walk’ta sandıklar kuruldu. Oy kullanma işlemine halk yoğun ilgi gösterdi. Sandık alanında zaman zaman uzun kuyruklar oluştu.

Yeşil Sol Parti’yi destekleyen Seçim Koordinasyonu ülkenin tüm kentlerinde Kürdistanlı ve Türkiyeli toplumu Yeşil Sol Parti’ye oy vermeye çağırırken, Londra’nın 14 merkezinde halk sandıklara taşınıyor.

Britanya seçim Koordinasyonu olarak bu yıl bu seçmenlerin  yüzde 50’sinden fazlasına seçim alanına taşımak ve Yeşil Sol Partiyi yüzde 50’den fazla oy oranı ile birinci parti haline getirmek. Koordinasyon seçim güvenliği ve halkı sandıklara taşımak için tüm hazırlıklarını tamamlamış durumda. Britanya’daki seçimlerde 300’ü aşkın kişi müşahit, itiraza yetkili ve salon görevlisi olarak yer alacak, aynı zamanda Britanya’dan Ankara’ya Emek ve Özgürlük İttifakı adına müşahit gözlemci olarak 10 kişiyi gönderilecek.

AVCİL: SEÇİMLERE KATILMAK DEMOKRATİK SORUMLULUK
Basına açıklamada bulunan Britanya Seçim Koordinasyonu’ndan İbrahim Avcil, “Bu seçimlere katılmak sadece demokratik bir hak değildir, aynı zamanda bir görev ve sorumluluktur, başta Türkiye ve Kürdistan’daki halklarımıza karşı bir sorumluluk olmak üzere gelecek nesillere daha aydınlık günler bırakabilmek için bir sorumluluktur. Dolayısı ile tüm halkımızı bu seçimlerde görevlerini yerine getirmeye ve oy kullanmaya çağırıyoruz” dedi.

Britanya Alevi Federasyonu Eşbaşkanı Müslüm Dalkılıç da 9 gün boyunca yoğun bir çalışma içerisinde olacaklarını ifade ederek, “Bizler bu düzenin değişmesi için oylarımızı kullanacağız. Bir oy çok değerlidir. Oylarımıza sahip çıkalım. Zor bir süreçten geçiyoruz. Özgürlük ve demokrasi için oylarımızı kullanalım! dedi.

Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Ercan Akbal ise Britanya’da yaşayan Kürdistan halkının ‘amasız’, ‘fakatsız’ oy kullanmaya çağırırken, “Önümüzde 9 gün var ancak oy kullanmak vicdani ve ahlaki bir sorumluluğa dönüşmüştür. Bu anlamda bir ilgi gözlemledik ancak bu yeterli değil. Mutlaka oylarımızı kullanalım ve bu faşizme bu zulüm düzenine karşı tavrımızı bir oyla da olsa bir kez daha ortaya koyalım” dedi.

Yeşil Sol Parti müşahitlerinden Evrem Yaşar da “Sandıklarımızı koruyoruz gerekli özeni gösteriyoruz. Bir oy bir oydur ve çok kıymetlidir. Şu andaki dikta yönetimine karşı özgürlük ve kimliğimiz için oyumuzun kıymetini bilelim. Biz sahip çıkıyoruz siz de sahip çıkın” diye kaydetti.

SEÇMENLER SANDIKLARA TAŞINACAK
Britanya’da oy verme işlemlerinin tarih, saat ve yerleri şöyle:

Londra’da 29 Nisan ve 7 Mayıs tarihleri arasında sabah: 09.00 ve akşam 21.00 saatlerinde oy kullanılabilecek. Bu yıl sandıklar Old Billingstate adlı salonda olacak.

Salonun adresi ise şöyle: “1 Old Billingsgate Walk/London EC3R 6DX.”

Seçim Komisyonu, oy kullanılacak olan bölgelere halkı 9 gün boyunca ücretsiz taşıyacak. Londra’da 9 gün boyunca Kırkısraklılar, Demircikliler, Nurhaklılar, Britanya Alevi Federasyonu, Kürt Toplum Merkezi, Gik-Der, YÇKM, Day-Mer, Dersim-Der, Tohum Kültür Merkezi dahil olmak üzere 12 noktadan otobüs ve minibüsler Yeşil Sol Parti seçmenini sandığa taşıyacak.

İskoçya’da da oy kullanma tarihleri 29 Nisan ve 7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Seçim sandıkları Edinbourgh Türk Başkonsolosluğu’nda kurulacak.

Yine İngiltere’nin Manshester kenti Başkonsolosluk binasında aynı tarihler de oy kullanılabilecek.  Leicester kentinde ise Tigers Rugby Club’ta 29 Nisan ile 1 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılabilinecek.

2018’DE HDP BİRİNCİ PARTİ
2018 seçimlerinde Britanya’daki katılım oranı tüm dünyada olduğu gibi çok düşük oranlarda seyretmişti. Toplam oy kullanma hakkı olan seçmenlerin sadece yüzde 42.6’sı seçimlere katılım göstermiş, HDP yüzde 49.2 ile 1. parti olarak çıkmayı başarmıştı. Aynı seçimlerde CHP yüzde 24.5 ve AKP ise yüzde 18.5 oy alarak 3. parti olmuştu. Britanya Seçim Koordinasyonu’nun yoğun çalışması ile yeni seçmen kayıtları ile beraber ülkede Kürdistan ve Türkiyeli seçmen sayısı 127 bin 281 kişiye ulaştı.