22 Eylül 2024 Pazar

İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss

Art arda gelen skandallar sonrası istifa etmek zorunda kalan İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Boris Johnson'ın yerine Liz Truss seçildi. Truss, yarın Kraliçe 2. Elizabeth'in görevlendirmesiyle görevi devralacak.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Başbakan Boris Johnson'ın istifası sonrası iktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni lideri seçildi. Truss yarın Kraliçe 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek ve ülkenin yeni başbakanı olacak.

Johnson'ın istifası sonrası Muhafazakar Parti'de liderlik yarışı partinin meclis grubundaki oylamalarla başlamış, bu oylamalarının sonuncusunda eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Liz Truss ilk iki sırada yer almıştı. 

Muhafazakar Parti'nin yeni liderini, dolayısıyla da İngiltere'nin yeni başbakanını partinin üyeleri seçti. Seçimde partinin 172 bin 438 üyesi oy kullandı. Oyların 81 bin 326'sını Liz Truss, 60 bin 399'unu Sunak aldı. 654 oy geçersiz sayılırken, seçime katılım oranı yüzde 82,6 oldu.

Seçim sonuçlarının açıklanması sonrası açıklamalarda bulunan Liz Truss, Boris Johnson'a Kremlin'e kafa tuttuğu, Brexit sayesinde İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının yolunu açtığı, Covid aşısının geliştirilmesinin önünü açtığı ve İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn'i "hezimete uğrattığı" için teşekkür etti. Truss'ın büyük bir Margaret Thatcher hayranı olduğu ve istifası sonrası Boris Johnson'a olan sadakatini koruduğu biliniyor.

İngiltere'de vergi kesintilerine gitmek ve ekonomiyi büyütmek için "cesur bir planı" olduğunu söyleyen Truss, enerji kriziyle ilgili olarak da uzun vadeli arz çözümleri geliştireceği vaadinde bulundu.

Başbakanlık görevini Truss'a devredecek olan Boris Johnson da "Hayat pahalılığıyla mücadele edecek, partiyi yeniden birleştirecek ve ülkemizi ileriye götürecek olan doğru planın onun elinde olduğunu biliyorum. Muhafazakârların şimdi kendisine yüzde 100 destek vermesi gerekiyor," diye konuştu.