23 Eylül 2024 Pazartesi

Irak ordusu Şengal'e Türk devleti Efrîn'e saldırdı

Türk devletinin KDP işbirliğiyle Zap, Metîna ve Avaşîn'e yönelik işgal girişimi saldırısını Irak ordusunun, Şengal'de Êzîdxan Asayişi kontrol noktasına saldırısı ve Efrîn'e yönelik bombardıman takip etti. Türk devleti, Fırat Nehri suyunu da kesti.

Türk devletinin KDP işbirliğiyle Medya Savunma Alanlarına yönelik başlattığı işgal girişimi saldırısının ardından Rojava ve Şengal'e yönelik yeniden saldırılar başladı.

Irak ordusu, Şengal'de Sinunê ilçesine bağlı Digurê beldesi girişinde bulunan Êzîdxan Asayişi kontrol noktasına saldırı düzenledi. Asayiş güçlerinin saldırıya karşılık vermesi üzerine çatışma yaşandı. Çatışmalar yaklaşık iki saat sürdü. Irak ordusunun saldırısında yaralanan 2 sivil Sinunê Hastanesi'ne kaldırıldı.

Irak ordusu saldırı sırasında ana yolları kapatarak, halkın Êzidxan Asayişi'ne destek vermek için Digurê ilçesine geçmesine, ambulans ve sağlık ekiplerinin de olay yerine gitmesine izin vermedi.

Irak ordusu, Digurê'nin yanı sıra Sinunê ve Xansor Asayiş merkezlerine de kuşatma girişiminde bulundu.

ŞENGAL'E YÖNELİK SALDIRIYA TUTUM ALMA ÇAĞRISI
Şengal Demokratik Özerk Meclisi, yaptığı açıklamada, Barzani ile Erdoğan'ın görüşmesinin ardından gerçekleşen saldırıya tutum alınması çağrısında bulundu. Saldırının Türk devletinin planları doğrultusunda halkın iradesini kırma amacıyla gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, Irak ordusunun Türk ordusu gibi davrandığı ve saldırının KDP ve Türk devleti tarafından koordine edildiği vurgulandı.

Gençlere saldırılar karşısında direnişe destek verme çağrısında bulunan Şengal Demokratik Özerk Meclisi, "Biz Şengal Demokratik Özerk Meclisi olarak kamuoyuna Êzidî halkının 74 fermana boyun eğmediği gibi bu saldırılara da sonuna kadar direneceğini bildiriyoruz. Direnmekten, halkımızı ve kazanımlarımızı korumaktan başka hiçbir yolu seçmeyeceğiz" diye vurguladı.

TÜRK DEVLETİ EFRÎN'İN İLÇELERİNİ BOMBALIYOR
Türk devleti Güney Kürdistan'a yönelik saldırısına eş zamanlı olarak Kuzey ve Doğu Suriye halklarına yönelik de saldırı başlattı.

İşbirlikçi çetelerinde katıldığı saldırıda Efrîn'in Şera ilçesine bağlı Şêwarxa ve Kela Şêwarxa köyleri ile Şêrawa'nın Bênê köyü obüs ve havanlarla hedef alındı. Bombardımanda maddi hasar meydana geldi.

FIRAT NEHRİ'NİN AKIŞI ENGELLENDİ
Bu arada Türk devleti Kuzey Kürdistan'daki baraj kapaklarını kapatarak Fırat Nehri'nin akışını engelledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, işgalci Türk devletinin Fırat Nehri suyunu kesmesinin ardından nehrin suyunun azaldığını duyurdu. Gözlemevi, Kuzey ve Doğu Suriye halkının insani ve gıda felaketleriyle karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, özellikle Reqa, Hesekê, Dêrazor ve Kobanê'de 2,5 milyondan fazla insanın Fırat Nehri suyundan faydalandığına dikkat çekildi.