21 Eylül 2024 Cumartesi

İran molla rejimi bir Kürt siyasetçiyi daha işkencede katletti

İran molla rejimi 25 Haziran'da gözaltına aldığı Kürt siyasetçi Payman Galwani'yi işkence ile katletti. 5 Temmuz'da Urmiye Hastanesine kaldırılan Payman Galwani 9 Temmuz'da hastanede yaşamını yitirdi. Mahabad halkı Galwani'nin öldürülmesini protesto için sokaklara çıktı.

Faşist İran molla rejiminin, İran ve Rojhilat halklarına ve politik öznelere dönük saldırıları ve katletme politikası sürüyor. Kürt siyasetçi Payman Galwani 25 Haziran günü gözaltına alındı. Galwani, Urmiye İstihbarat Dairesi Gözaltı merkezinde tek kişilik hücrede tutuldu ve ağır işkencelere maruz bırakıldı. Yaşadığı işkenceler nedeniyle 5 Temmuz'da hastaneye kaldırılan Galwani 9 Temmuz'da yaşamını yitirdi.

Gözaltı süresince ailesi dahil kimseyle görüştürülmeyen Galwani, hastanede olduğu süre içinde görüş kısıtlılığı devam ettirildi sadece bir kez kız kardeşinin görmesine izin verildi. Galwani'nin kız kardeşi yoğun bakımdaki kardeşinin vücudunda, yüzünde ve başında yoğun morluklar olduğunu belirtti.

Piranşar kentine bağlı Pasavi köyünden olan Kürt siyasi tutuklu, Musa Esmaili de 8 Temmuz'da yine Urmiye İstihbarat Dairesi'nde gördüğü işkenceyle katledilmişti. Esmaili, 7 Mayıs'ta siyasi faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınmış ve gözaltı süresince ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmemişti. İşkence ile katledilen Esmaili için cenaze töreninin yapılması rejim tarafından yasaklanmıştı.

Galwani'nin katledilmesine karşı Mahabad halkı sokaklara çıktı. Faşist İran rejim güçleri tarafından tutuklandıktan sonra Urmiye hapishanesinde işkenceyle katledilen genç Kürt siyasi tutsak Peyman Gelwani cenazesi Mahabad'a getirildi. Mahabad halkı Galwani'nin naaşını sokaklarda karşıladı. Sokaklara çıkarak İran rejimini protesto etti.

Faşist İran rejim güçleri Mahabad halkına karşı halka ağır silahlarla saldırı gerçekleştirdi. Gece boyunca devam eden eylemler sırasında patlama sesleri duyulduğu belirtildi. Halka yapılan saldırı görüntüleri sosyal medyada yayılması üzerine twitter paylaşımını engellemek için elektriklerin kesildiği kaydedildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Kürdistan eyaletinde bulunan Divandere kentinde de rejim baskılarının yoğunlaştığını, durumun kritik olduğunu belirtti. Bükan ve Sakkız kentlerinde de silah seslerinin duyulduğunu aktardı.