22 Eylül 2024 Pazar

İran'da ayaklanma yeni yılda da devam ediyor

İran halkı rejimin tüm saldırılarına karşı özgürlük için sokakları terk etmiyor. Son bilgilere göre ise ayaklanmanın başından bu yana en az 476 kişi katledildi.

İran'da Jina Mahsa Amini'nin eylül ayında katledilmesi sonrası patlak veren halk ayaklanması yeni yılda da devam ediyor. İran halkı, faşist molla rejimin tüm katliam ve tutuklama saldırılarına rağmen sokakları terk etmiyor.

Başkent Tahran, Mahabad, İsfahan, Zahedan, Semirom, Necefabad gibi şehirlerde de eylemler düzenlendi ve halk "Diktatöre ölüm" sloganlarıyla sokaklara çıktı.

Javanrud şehrinde ayaklanmada katledilen 7 kişinin 40'ıncı gün yas töreni düzenlendi. Yüzlerce kişi, rejim güçleri tarafından katledilenleri anmak için buluştu ve Javanrud sokaklarını eylem alanına çevirdi. Rejim güçleri halka ateşli silahlar ve biber gazıyla saldırdı ve çok sayıda kişiyi kaçırdı. Halk rejim güçlerine karşı direnerek, "Diktatöre ölüm", "Hamaney'e ölüm" sloganları attı. Rejim güçleri, mezarlığa da baskın düzenleyerek anma törenini dağıtmaya çalıştı. Çıkan çatışmalarda 22 yaşındaki Burhan Eliasi katledildi. Aralarında çocukların da bulunduğu onlarca kişi ise yaralandı.

Öte yandan İran rejimi tutukladığı eylemcilere idam cezası vermeyi sürdürüyor. Ayaklanmaya katılan iki kişinin idamından sonra, 18 yaşındaki Muhammed Fard'a iki kere idam cezası verildi. Fard, "Allah'a savaş açmak" ve bir polis kulübesini ateşe vermekle suçlandı. İnsan hakları savunucuları, Fard'a dönük tek delilin işkencede zorla alınmış beyanları olduğuna dikkat çekti ve idam cezasının iptal edilmesi çağrısı yaptı.

Hak savunucuları, en az 58 kişinin idam cezası aldığını veya alma riski altında olduğunu aktardı. Eylemlerde bugüne kadar en az 476 kişi katledildi.