21 Eylül 2024 Cumartesi

İran'da bir yıl içinde bin 700 kişi tutuklandı

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, 2023 yılının ilk 9 ayında bin 700 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada faşist İran rejimi tarafından 2023 yılının ilk 9 ayında bin 700 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Açıklamada, tutuklananların 902'sinin Kürt, 302'sinin ise Beluç olduğu belirtildi.

Kürdistan İnsan Hakları Örgütleri ve Beluç aktivistler İran rejiminin ulusal halklara, dini inanç gruplarına, karşı etnik, ulusal ve dini ayrımcılık yapıldığına dikkat çekiyor. İran rejiminin baskıları; sivil halkın katledilmesi, Kürt aktvistlere dönük tutuklama saldırıları, Rojhilat Kürdistan topraklarında ki mayınlı arazilerin temizlenmemesi, Kürt kentlerine dönük ekonomik destek, hizmetin sunulmaması, ana dil eğitimin engellenmesi, antik kentlere dönük yağmalama, İran Devrim Muhafızlarının Kürt gençlerinin uyuşturucu kullanmasına teşvik edilmesi, Kürt politik öznelerinin idam edilmesi Rojhilat Kürdistan'ında yapılan ayrımcı, baskıcı faşizan politikaların bir kısmını oluşturuyor.

İran rejiminin uyguladığı baskı ve sansür nedeniyle politik nedenlerle infaz edilen idam sayısına ilişkin net bir veri bulunmuyor. İran insan hakları örgütlerinin gözlemlerine göre Belucistan ve Rojhilat'da idamların İran'ın diğer bölgelerine göre çok daha fazla olduğu yönünde.