20 Eylül 2024 Cuma

İsrail Başbakanı Netanyahu savaş kabinesini feshetti

İsrail basını, milletvekilleri Benny Gantz ve Gadi Eisenkot'un istifasının ardından Benjamin Netanyahu'nun savaş kabinesini dağıttığını duyurdu.

İsrail basını siyonist İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun savaş kabinesini feshettiğini açıkladı. Reuters haber ajansına konuşan İsrailli kaynaklar da Netanyahu'nun savaş kabinesini feshettiğini söyledi. Konuya ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Netanyahu'nun kararı, İsrail ordusunun insani yardım için her gün "taktiksel mola" kararının hemen ardından geldi. İşgalci İsrail ordusu, dün sabah saatlerinde yayımladığı açıklamada her gün belirli saatler arasında askeri faaliyetlerine "taktiksel mola" vereceğini ve insani yardım için geçişe izin vereceğini duyurdu. İsrail medyası, bu karardan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın haberi olmadığını iddia etti.

İsrail'in aşırı sağcı Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir "taktiksel mola" kararını sert dille eleştirmiş ve kararı alanları "moron ve aptal" olmakla suçlamıştı. Ben-Gvir'in açıklamasına katılan İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "İnsani yardımın Hamas'a hizmet ettiğini" savunmuştu. 

Kabinenin üç üyesinden biri olan Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz geçen hafta koalisyondan ayrılmış ve beraberinde savaş kabinesinin üç gözlemcisinden biri olan Gadi Eisenkot'u da götürmüştü. 

Savaş kabinesinin feshedilmesinin sembolik bir jest olduğu ve esas olarak Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi bakanların kabineye dahil edilmesini engellemeyi amaçladığı düşünülüyor.