22 Eylül 2024 Pazar

İsrail İstanbul Sözleşmesi'ni imzalamayacak

İsrail'de yeni kurulan koalisyon hükümeti, İstanbul Sözleşmesi'ni imzalamama kararı aldı.

İsrail'de yeni kurulan koalisyon hükümeti, İstanbul Sözleşmesi'ni imzalamayacaklarını açıkladı. Yerel kaynaklar, koalisyon hükümetinin sözleşmede yer alan ev içi şiddet mağdurlarına siyasi sığınma hakkı maddesinden rahatsız olduklarını belirtti.

Koalisyon hükümetinin ayrıca, "teröristler" için idam cezasının geri getirilmesi, işgal altındaki Batı Şeria'nın ilhak edilmesi ve LGBTİ+'lar ve mültecilere ayrımcılığa yol açacak bir dizi adım atmaya hazırlandığı öğrenildi.

Yeni hükümet ayrıca meclise Yüksek Mahkeme kararlarını reddetme yetkisi vermek ve son seçimlerde başbakan seçilen Benjamin Netanyahu hakkında devam eden yolsuzluk soruşturmalarının da sonlanmasına vesile olacak bir dizi yargısal reform uygulamak istiyor.

Geçen ay gerçekleşen seçimlerde 120 kişilik İsrail parlamentosu Knesset'te 64 koltuk kazanarak başa gelen siyonist ve faşist ittifakın bugüne kadar İsrail'i yönetmiş en gerici hükümet olması öngörülüyor.

45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hükümetleri bir dizi adım atmaya zorluyor.

Sözleşmeyi ilk imzalayan ülke Türkiye, geçen sene sözleşmeden ilk çekilen ülke de olmuştu.