22 Eylül 2024 Pazar

İsrail meclis seçimine hazırlanıyor

İsrail, salı günü gerçekleştirilecek genel seçimlere hazırlanıyor. 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset'in yeni dönem üyeleri, yaklaşık 6.3 milyon seçmen tarafından belirlenecek. Bu seçimler daha çok Başbakan Netanyahu referandumu olacaktır.
İsrail, salı günü gerçekleştirilecek genel seçimlere hazırlanıyor. 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset'in yeni dönem üyeleri, yaklaşık 6.3 milyon seçmen tarafından belirlenecek. Bu seçimler daha çok bir Benyamin Netanyahu referandumu olacak.
 
Yolsuzluk, rüşvet, görevini kötüye kullanma suçlamasıyla hakkında soruşturma yürütülen Başbakan Netanyahu'yu karşı en büyük aday ise eski Genel Kurmay Başkanı Benny Gantz oldu. Gantz ile Netanyahu'nun vaatleri genel çerçevede benzerlik gösteriyor ve "güvenlik" başlığı altında toplanabilir. Sağ seçmenleri Netanyahu'ya kaptırmamak isteyen Gantz, konuşmalarında İran ve Hamas'ı uyarıyor, Gazze'den İsrail şehirlerine atılan roketlere cevaplarının çok sert olacağını belirtiyor.
 
Gantz, Netanyahu'nun kazanması halinde İsrail'in demokrasiden uzaklaşacağını ve hakkında soruşturma yapılmasını engellemek için Netanyahu'nun mahkeme, polis ve medyayı kontrolü altına alacağını ve durumu "Türkiyeleşmek" olarak ifade etti.
 
İsrail'de sosyaldemokrat-solliberal Meretz Parti Başkanı Tamar Zandberg ise yüzde 3,25 barajı aşıp meclise girmesi bekleniyor. 2015 seçimlerinde yüzde 3,9 oy alarak 5 milletvekilli çıkarmıştı. Seçimlere katılan diğer Filistin için demokratik çözüm ve sosyal adalet talebiyle gündeme gelen Arap Orta Liste Bloku olmuştur. Özgürlük ve eşitlik sloganları ile son seçimlerde 13 Milletvekilli çıkarmayı başarmıştı.