30 Eylül 2024 Pazartesi

İsrail ve Türkiye karşılıklı büyükelçi atama kararı aldı

Türkiye ve İsrail devletleri süregelen normalleşme adımları doğrultusunda karşılıklı büyükelçi atama kararı aldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu kararın Filistin davasını terk etmek olmadığını iddia etti.

Türkiye ve İsrail devletleri, devam eden "normalleşme" süreci kapsamında karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı. İsrail Başbakanı Yair Lapid ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi sonrası yapılan duyuruda, verilen kararın Türkiye ve İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden sağlanması konusunda önemli bir adım olduğu ifade edildi.

Lapid, karara ilişkin yaptığı açıklamada, karşılıklı büyükelçi atanmasının iki ülke arasında ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri geliştireceğini, bölgesel stabiliteye katkı sağlayacağını savundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da verilen kararı överek normalleşme sürecindeki önemine dikkat çekti. Öte yandan Çavuşoğlu, bu kararın Filistin davasını terk etmek anlamına gelmediğini iddia etti. Çavuşoğlu, büyükelçilik aracılığıyla Filistin’e olan destekleri konusunda İsrail’e daha güçlü şekilde bir mesaj iletebileceklerini öne sürdü.

Dört yıl önce İsrail ordusunun Gazze şeridinde 60 Filistinliyi katletmesi sonrası iki ülke karşılıklı olarak büyükelçileri kovmuş, o zamandan bu yana büyükelçiliklerin açılması konusunda herhangi bir gelişme olmamıştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de yaptığı açıklamada, kararı olumlu bulduklarını vurguladı.