20 Eylül 2024 Cuma

İsrail'de onbinler Netanyahu'ya karşı yeniden sokakta

Tel Aviv'de bir araya gelen İsrail halkı, Netanyahu hükümetine istifa çağrısı yaptı. TOMA ve atlı birliklerin saldırısının yaşandığı eylemde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Filistin halkına katliam saldırılarını sürdüren, rehin alınan İsraillilerin geri getirilmesi için hiçbir şey yapmayan, hatta düzenlediği saldırılarda ölmelerine neden olan Benyamin Netanyahu hükümetine İsrail halkının tepkileri sürüyor.

Her cumartesi günü yapılan kitlesel eylemler bu hafta da devam etti. Polis eyleme TOMA ve atlı birliklerle saldırdı çok sayıda kişiyi işkenceyle gözaltına aldı.

Tel Aviv'de yapılan eyleme onbinlerce kişi katıldı. Netanyahu'ya istifa çağrısı yapılan eylemde, rehin alınanların getirilmesi konusunda siyasi iradenin kayıtsızlığına tepki gösterildi. Eylemlerde, erken seçim talebi de dile getirildi. Göstericilerin bir kısmı akşam geç saatlere doğru dağılmaya başlarken Kaplan Caddesi'nin göbeğinde kalan bir grup ateş yaktı.

Polis TOMA ve atlı birlikte kitleye saldırdı, çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı. Polis saldırısında yaralananlar da oldu.

HAMAS ATEŞKESİ KABUL ETMİŞ İSRAİL REFAH'A SALDIRMIŞTI
Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, 6 Mayıs'ta Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti. Hamas'ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "ateşkes önerilerine" onay verdiğinin duyurmasının ardından İsrail Savaş Kabinesi, Refah'ta saldırılara devam kararı almıştı.

İsrail ordusu, 7 Mayıs'ta Refah'ın doğusuna kara saldırısı başlatmış, Mısır'a açılan sınır kapısı Refah'ın Filistin tarafında kontrolü ele geçirmişti. İsrail ordusunun işgal ettiği bölge, Gazze'ye insani yardımların girişinde ana geçiş noktası olan ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin yurt dışına seyahat etmek için kullandıkları tek geçiş noktası Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nı da içeriyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesine de yeniden karadan saldırı başlatmıştı. İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, Netanyahu, 6 Haziran'a kadar savaşa ve sonrasında Gazze'nin idaresine ilişkin bir strateji açıklamazsa partisiyle koalisyondan çekilme tehdidinde bulunmuştu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 15 binden fazlası çocuk, 10 bini kadın olmak üzere 35 binden fazla Filistinli katledildi, en az 79 bin Filistinli yaralandı. Binlerce insanın ise enkazlar altında yaşamını yitirdiği ve cesetlerinin halen çıkarılamadığı biliniyor. Halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları da İsrail ordusu tarafından saldırıya uğrayarak binlerce insan katledildi, bu kurumlar tahrip edilerek kullanılamaz hale getirildi.