22 Eylül 2024 Pazar

İsrail'de yüzbinlerce kişi yargı düzenlemesini protesto etti

İsrail'de Benyamin Netanyahu hükümetinin yargı erkinin yetkilerini sınırlayan yasa teklifine tepkiler yükseliyor. yyasa teklifini protesto eden on binlerce kişi "Diktatörlüğe hayır" sloganlarıyla yürüyüş düzenledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hükümetinin Yüksek Mahkemenin meclis üzerindeki denetim yetkisini sınırlayan yasa teklifine tepkiler sürüyor. Yasa teklifi ve hükümetin politikalarına tepki gösteren on binlerce kişi meydanlara indi.

'DİKTATÖRLÜĞE HAYIR'
Gösterilere yüzbinlerce kişi katılırken, Tel Aviv kent merkezindeki Azrieli Meydanında toplanan 130 bin kişi, "Diktatörlüğe hayır" ve "Demokrasi" sloganlarını attı.

Eski yargı mensupları, edebiyatçılar ve sanatçılar sahneye çıkarak, Netanyahu hükümetinin politikalarını eleştirdi. Bazı göstericiler hükümeti eleştiren pankartlar ve İsrail bayrakları taşırken, bazıları da meşalelerle yürüyüş yaptı.

MECLİS ÜZERİNDEKİ YARGI DENETİMİNİ KALDIRIYOR
Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını açıklamıştı. Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.Ülkedeki en yüksek yargı merci olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı olması halinde Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip. Hükümet, açıkladığı yargı düzenlemesinde Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.